Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Χάρης Δούκας: «Το δίλημμα είναι στασιμότητα ή αλλαγή»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, μίλησε σήμερα, 9 Οκτωβρίου ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.


Σχολιάζοντας το επερχόμενο ντιμπέιτ και τις δύο νέες ενότητες που ζήτησε να μπουν και αφορούν το κόστος ζωής, ανέφερε: «Στη δική μου λογική είναι απαραίτητο να γίνει γιατί είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη διαδικασία. Είναι μια ιστορική κάλπη καθώς έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να σηκώσει ανάστημα και, πιστεύω, ότι το δίλημμα είναι πολύ δυνατό: Είναι στασιμότητα ή αλλαγή. Θυμίζω ότι μπήκαμε σε μια διαδικασία μετά τις ευρωεκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακριβώς να είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι η ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου

.

Πίεσα πολύ να μπει και η ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής, βεβαίως, γιατί είναι κρίσιμο να απαντάμε και για την καθημερινότητα του πολίτη και πώς παραδείγματος χάρη μπορούμε να μειώσουμε την τιμή της ενέργειας. Έχω κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση για σταθερά τιμολόγια τα επόμενα 2 χρόνια, για να μην είναι κυμαινόμενα χρηματιστηριακά και να έχουν άγχος οι πολίτες για το τι θα δουν όταν ανοίγουν τον λογαριασμό και να αγχώνονται γιατί υπάρχει πόλεμος και μπορεί να εκτοξευτούν πάλι οι τιμές».


Αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος υπογράμμισε: «Είναι 5 χρόνια τώρα, έχουμε αλλάξει 5 υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι υπό ευρωπαϊκή και διεθνή επιτήρηση. Έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις και το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και να ερημώνει συνολικά η ύπαιθρος, η επαρχία. Θυμάμαι είχα πάει στη Νάξο, και μου είπαν οι αγρότες εκεί ότι δεν μπόρεσαν να έχουν παραγωγή στις περίφημες πατάτες Νάξου, λόγω της ξηρασίας, αλλά υπήρχαν, κυκλοφορούσαν πατάτες με ελληνοποιήσεις.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να υποβαθμίζουμε την ύπαιθρο και τους αγρότες και να εισάγουμε από παντού ό,τι υπάρχει με όρους πάρα πολύ στυγνούς και δύσκολους,  ακόμα και με πανώλη. Θέλει μια αναδιάταξη ο αγροτικός και ο πρωτογενής τομέας».


Σχετικά με την πρώτη του κίνηση αν εκλεγεί για να αυξηθούν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, τόνισε: «Χρειάζεται να έχουμε ξεκάθαρες πολιτικές για να μειώσουμε τις πολύ μεγάλες ανισότητες. Και ποιες είναι αυτές; Το πρώτο είναι να συνδεθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο της εργασίας, διότι μιλάμε για μια συνθήκη νεόπτωχων. Καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που παίρνουν 800, 900 και 1.000€, και δεν τους φτάνουν και έχουν αγοραστική αδυναμία. Όλη η Ευρώπη μετρά αγοραστική δύναμη και εμείς έχουμε αγοραστική αδυναμία, γιατί λένε οι δείκτες ότι 15-17 του μηνός δεν έχουμε πια χρήματα για να τα βγάλουμε πέρα. Άρα αυτό σημαίνει μια άλλη προσέγγιση, που έχει να κάνει ακριβώς με το πώς θα ενισχύσουμε το εισόδημα, πώς θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πώς θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες συνολικά για τη στήριξη των ευάλωτων. Για αυτό και για παράδειγμα στην Αθήνα έχουμε 7 δημοτικά ιατρεία και τα 6 από αυτά τα κάνουμε πολυδύναμα. Άρα δωρεάν υπηρεσίες υγείας και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ κρίσιμο.


Θα εστιάσουμε στην καθημερινότητά του πολίτη, βεβαίως, και στις υπηρεσίες, στα σχολεία που είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμα παιδιά στην προσχολική εκπαίδευση που είναι σε κοντέινερ, και αυτό θα χρειαστεί ένα νέο κύμα σχολικών υποδομών. Και σε συνεργασία με το Υπουργείο για να μπορέσουμε να δώσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας».


Αναφερθείς στις συναντήσεις του με τους συνυποψήφιούς του και την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε: «Θα έχω συνάντηση και με την κ. Διαμαντοπούλου σήμερα, στις 12, και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο να συνδεθούμε με τον κόσμο, ακριβώς, που στήριξε όλες τις υποψηφιότητες και να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, τα οποία έχουν πολύ ωραίες ιδέες. Και η κ. Διαμαντοπούλου, που έχει μιλήσει για την ψηφιοποίηση και το πώς η νέα τεχνολογία μπαίνει ως μέσο, αλλά όχι ως σκοπός, για να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να προχωρήσει σε σωστούς μετασχηματισμούς, έχει κάνει και προτάσεις συγκεκριμένες για την παιδεία, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Και ο κ. Γερουλάνος, με το πρόγραμμα «Αναγέννηση», και είναι πολύ σημαντική αυτή η συζήτηση για να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, και για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να δημιουργήσουμε συνθήκες υπέρβασης. Να δημιουργήσουμε Ένα πολιτικό κέντρο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα αποφασίζουμε όλοι μαζί από κοινού για τις κοινές δράσεις.


Με όλους του συνυποψήφιούς μου. Και να πω και κάτι άλλο, το έχω πει από την αρχή, ότι είναι ιστορική αυτή η κάλπη και το ζήτημα στη δική μου λογική είναι «στασιμότητα ή αλλαγή», και πως τέτοια ευκαιρία δεν θα έχουμε ξανά. Και πως εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη, και μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια, διότι πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει άμεσα ανάστημα, και όχι να γυρίζουν την πλάτη 1.5 εκ. πολίτες στον κύριο Μητσοτάκη, 1 εκ. στο ΣΥΡΙΖΑ που κατασπαράσσεται, και από τα 2.5 εκ. σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, να μην παίρνουμε κάτι αλλά να χάνουμε και άλλες 100.000. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει με ενότητα, στην πράξη, να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι στα προβλήματα για να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και τις δράσεις στα αστικά κέντρα, που ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη δυσκολία».


Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της 6ης Οκτωβρίου ξεκαθάρισε: «Θύμισα ότι ξεκίνησε η διαδικασία και ήμασταν 6 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 5 έβαζαν κεντρικό το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Και αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη με αυτό το ποσοστό, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτός ήταν και ο λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν, ακριβώς, ότι ο κόσμος ψάχνει μια αλλαγή. Αποτυπώνεται παντού και αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, όπου δημιουργήθηκε μια προσδοκία, που αύξησε τα ποσοστά, γιατί, ακριβώς, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μία συνθήκη, νομίζω, ανατροπής, με πάρα πολύ κόσμο που τελικά ήρθε. Και το πιστεύω βαθιά, ότι το αίτημα της αλλαγής είναι πάρα πολύ ισχυρό. Είναι πανίσχυρο στο ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή».


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Δούκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου