Βασικός στόχος του έργου “XGain” είναι η ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe 2021-2027 ενώ επικεφαλής
εταίρος είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΠΙΣΕΥ -ICCS).Ζητούμενο του έργου “XGain” είναι η υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της συστημικής ανθεκτικότητας και της ενεργειακής απόδοσης, το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των διαφορετικών ομάδων πολιτών, παραγωγικών τομέων και Περιφερειών της Ε.Ε.. Σκοπός του έργου “XGain” είναι, επίσης, να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις αποκεντρωμένης επεξεργασίας δεδομένων (edge processing), μέσα από μία πολυπαραγοντική και πρακτική προσέγγιση καθώς και μέσα από τη συνεκτική αξιολόγηση των κοινωνικών, οικονομικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.
Στη 2η Συνάντηση Ολομέλειας (2nd Plenary Meeting)του έργου“XGain”, την οποία διοργάνωσε στις αρχές του Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία “RAINNO P.C.” ως ένας από τους εταίρους του έργου, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της 2ης Συνάντησης Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των εταίρων έκαναν ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου “XGain” και συζήτησαν για την πρόοδο στην υλοποίησή του. Παρουσιάστηκε διεξοδικά το Εργαλείο Προαγωγής της Γνώσης (Knowledge Facilitation Tool), που εφαρμόζεται με στόχο να διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επιλογή ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος με ολική συνδεσιμότητα των απομακρυσμένων κόμβων του δικτύου (last mile connectivity). Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εκτενώς το σύνολο των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί καθώς και τις πιλοτικές εφαρμογές του συγκεκριμένου εργαλείου (Use Cases) σε διάφορους τομείς σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου “XGain” αντάλλαξαν ιδέες και γνώσεις ενώ συζήτησαν για τα επόμενα βήματα της υλοποίησης των παραδοτέων του έργου, με σκοπό την αναβάθμιση της ψηφιακής συνδεσιμότητας των αγροτικών ευρωπαϊκών περιοχών. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι οι νέες τάσεις που επικρατούν, όπως η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και η αυξανόμενη ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών εργαλείων σε διάφορους τομείς (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, γεωργία κ.λπ.) λόγω και της πανδημίας του Covid-19, αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις ψηφιακές εδαφικές ανισότητες, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, οι οποίες δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα και την ευημερία των αγροτικών κοινοτήτων. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, “η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα είναι βασικά ζητήματα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής”.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τoν ιστότοπο του έργου XGain:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου