Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

1η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης / ’ () του έργου “T ( ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα 2021-2027, διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), ως επικεφαλής εταίρος του έργου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και συμμετέχει στο έργο ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής.

Το έργο “DeepTechValleys” είναι ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με την τεχνολογική καινοτομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κοινοπραξία 10 εταίρων, με επικεφαλής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ενώσει τις δυνάμεις της για ένα φιλόδοξο σχέδιο

με στόχο τη βελτίωση 9 περιφερειακών πολιτικών για βαθιά τεχνολογική καινοτομία, που αποτελεί προτεραιότητα στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις.

Το έργο “DeepTechValleys” στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής και διαπεριφερειακής ανταλλαγής εμπειριών και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την υποστήριξη βελτιώσεων στα εργαλεία πολιτικής. Μέσω των δράσεων του έργου, οι Περιφέρειες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν καλές πρακτικές, αξιοποιώντας το βαθύ τεχνολογικό τους δυναμικό και να ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή.

Το έργο “DeepTechValleys” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.178,084 €. Η διάρκειά του είναι 51 μήνες (έως 30/06/2028), ενώ το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά 10 εταίρους, από 9 χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Στην πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του “DeepTechValleys” συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027, του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ( ), της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΣ, καθώς και του συμβουλευτικού εταίρου του έργου “ “ .

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου “τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, καθώς και το πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία 2021-2027, ως εργαλείο πολιτικής. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, με ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στο έργο “ στη βαθιά τεχνολογία και τις τρέχουσες εξελίξεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Τέλος, η Περιφερειακή Ομάδα Υποστήριξης ανανέωσε το ραντεβού της για το δεύτερο εξάμηνο υλοποίησης του έργου, όπου θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα καθώς και οι καλές πρακτικές των εταίρων που συμμετέχουν σε αυτό.

Όλα τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα του έργου “θα αναλυθούν με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής και τα μέλη της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης (RSG) και σε συνδυασμό με τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, θα μπορέσουν να συμβάλουν στη βελτίωση διακυβέρνησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027 (https://www.pepkm.gr) .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου