Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Γ. Καρασμάνη – Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής

 Για τα παραμορφωμένα ροδάκινα.

  Για τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες.

  Για την συνάντηση του, με τον ομόλογο του Υπουργό των ΗΠΑ.
  Για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ (Ελληνική φέτα)
  Για την συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους ελέγχους των προϊόντων.
  Για τον ΕΛΓ Για την επικείμενη   συνάντηση του με τον Υπουργό

.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός, κ. Τσιάρας, πολύ σωστά είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει μια Κοινοτική Οδηγία στο εθνικό μας δίκαιο με βασικό σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως επίσης και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.

Ο εισηγητής μας έχει αναφερθεί λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα και στις επιτροπές και στην ολομέλεια. Γι’ αυτό θα περιοριστώ σε δύο, τρεις επισημάνσεις και το ερέθισμα μου το έδωσε ο Οργανισμός τον οποίο έχω παρακολουθήσει από τη δημιουργία του και την εξέλιξη στη συνέχεια. Διαθέτει ένα πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό και θα μπορέσει να συμβάλει σε αυτές τις επισημάνσεις που θα κάνω.

Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές, με ελάχιστους ή και καθόλου δασμούς, προϊόντα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τα περιβαλλοντικά μέτρα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει για τους αγρότες της, με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται η αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να πλήττεται ευθέως το εισόδημα του ευρωπαίου αγρότη, το οποίο ήδη έχει υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα. Έδωσε τρισεκατομμύρια στην πανδημία και πολύ σωστά, στην Ουκρανίακλπ, αλλά ήταν φειδωλή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν είναι αυτό θέμα συζήτησης σήμερα στην Αίθουσα.

 Με αυτές τις αθρόες εισαγωγές των προϊόντων από τις τρίτες χώρες έγινε μεγάλη ζημία πέρυσι στα μήλα. Έμειναν στις αποθήκες, στα ψυγεία των εμπόρων και συνεταιριστικών οργανώσεων δεκάδες τόνοι από εισαγωγές από τρίτες χώρες και μάλιστα από βαλκανικές χώρες αγνώστου ποιότητας. Θα μπορούσε λοιπόν το επιστημονικό αυτό προσωπικό να βοηθήσει τα μέγιστα στον έλεγχο και στη ιχνηλασιμότητα αυτών των προϊόντων.

 Και το λέω αυτό γιατί είμαι αυτός ο οποίος υπέγραψε το οργανόγραμμα αυτού του Οργανισμού, όπως επίσης και την προκήρυξη εκατό θέσεων ερευνητών για να πλαισιώσουν τις δομές του Οργανισμού και μάλιστα με αυξημένα προσόντα, διδακτορικά, εμπειρία ερευνητική κ.λπ.

Όλα αυτά αποσκοπούσαν στο να δώσουμε μια νέα πνοή στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Και η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς Οργανισμούς του αγροτικού τομέα στη μεσόγειο, δίνοντας μια νέα δυναμική στην ελληνική γεωργία και συμβάλλοντας στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Και μάλιστα είχαμε καταρτίσει ένα νομοσχέδιο με την διοίκηση του Οργανισμού -είχαμε άριστη συνεργασία- για να φτιάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού.

Και για τη βέλτιστη κατάρτισή του, κάλεσα όλο το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας, καθώς και τους παραγωγικούς και συλλογικούς φορείς, αλλά και φορείς του δημοσίου, του οποίου το έργο ήταν συνυφασμένο με τους τομείς δράσης του Οργανισμού, να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για να δημιουργηθούν οι τελικές διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Δεν ήταν νομοσχέδιο «κονσέρβα». Στη διαβούλευση δώσαμε τη δυνατότητα επίσημα να καταθέσουν αυτές τις καινοτόμες προτάσεις το επιστημονικό-ερευνητικό προσωπικό προκειμένου να τις βάλουμε μέσα στο νομοσχέδιο. Έγιναν όμως οι εκλογές και είναι γνωστό από εκεί και πέρα τι επακολούθησε.

Ταυτόχρονα για να κατοχυρώσουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στο περιθώριο του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο το 2014 ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχα συνάντηση με τον ομόλογό μου Υπουργό Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βασικό αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων, τη λεγόμενη «TTIP».

 Είχα επισημάνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά η σημασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) για την ευρωπαϊκή γεωργία, ότι το ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό μοντέλο βασίζεται στα υψηλής ποιότητας προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό μοντέλο στα εμπορικά σήματα. Ζήτησα δηλαδή να μπει ένα φρένο στις απομιμήσεις αυτών των προϊόντων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερα την περίπτωση της ελληνικής φέτας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πλήρους προστασίας της και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε κάθε συμφωνία με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του προϊόντος τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από κοινωνικής για την ελληνική ύπαιθρο.

 Προσκάλεσα μάλιστα τον Υπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών να επιλέξει την Ελλάδα ως μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες σχεδίαζε να επισκεφτεί, συνοδευόμενος από Αμερικανούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής της, που την είχαν αναδείξει ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.

 

Χάθηκε αυτή η μεγάλη ευκαιρία λόγω των εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προϊόντα αυτά και για την εθνική μας οικονομία.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει πλέον ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη ροδακινοπαραγωγή. Ένας ιός έχει χτυπήσει πριν από δυόμισι χρόνια ένα κτήμα σε ένα χωριό του Νομού Πέλλας και αυτή η ‘επιδημία’ εξαπλώθηκε σε χιλιάδες στρέμματα.

Δυστυχώς, φέτος την άνοιξη θα έπρεπε να συγκροτηθούν επιτροπές από πλευράς του Υπουργείου και με συμμετοχή επιστημόνων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να καταγράψουντα κτήματα αυτά και να δώσουν τις σχετικές συμβουλές. Δεν έγινε τίποτα. Απλώς, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από πλευράς ιδιωτών της ΕΘΕΑΣ και της Αντιπεριφέρειας που έστειλε δείγματα στα ερευνητικά κέντρα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Είναι ο ιός, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα; Κανείς δεν ξέρει. Είναι μεγάλο το πρόβλημα. Έχουν πληγεί χιλιάδες στρέμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον βιοπορισμό των παραγωγών. Και θα πρέπει να το δούμε και αυτό το θέμα.

Θα ήθελα να σας πω το εξής. Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ με το τρισέλιδο που είδα να ανεβαίνει πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας τους αγρότες να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θέλουν τον ΕΛΓΑ, δεν γίνεται.

Κατ’ αρχάς, Υπουργέ μου, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον κανονισμό. Ο κανονισμός καλύπτει πάρα πολλά αίτια ζημιών. Καλύπτει τις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, όπως προβλέπεται στο άρθρο του κανονισμού 3, παράγραφος ΣΤ, άρθρο 5 παράγραφος 4. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε.

Κύριε Υπουργέ, είναι θέματα που θα τα συζητήσουμε κατ’ ιδίαν. Δεν μπόρεσε να γίνει αυτή τη συνάντηση, γιατί έχω μια βασική αρχή, να δίνω τη δυνατότητα στον νέο Υπουργό, στον νέο πρόεδρο του οργανισμού, να εγκλιματιστεί, να γνωρίσει το αντικείμενό του και στη συνέχεια να συναντηθούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Γνωριζόμαστε χρόνια. Παρακολούθησα το έργο σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφήσατε ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Και σε αυτό τον τομέα…

Ξέρω ότι έχετε γνώση του πρωτογενούς τομέα καλύτερα από οποιονδήποτε. Μάλιστα, με διαδεχθήκατε στη γραμματεία αγροτικού για ένα διάστημα το 2012. Και είμαι αισιόδοξος ότι πάρα πολλά πράγματα…

Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε κατ’ ιδίαν.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ανοχή του χρόνου.

 Δείτε την ομιλία του πρώην Υπουργού στην ολομέλεια της Βουλής.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου