1
|
Στόχοι
|
1.1
|
Το παρόν Δελτίο Γεωργικών
Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο
την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στο στάδιο ανοίγματος των
καρυδιών μέχρι την συγκομιδή , για μία επιτυχή συνέχεια, και καταρτίστηκε από
την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας
Φυτών Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ .
|
1.2
|
Αφορά το στάδιο ωρίμανσης και
ανοίγματος των καρυδιών.
|
1.3
|
Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή
ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε
θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να
περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει
την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.
|
2
|
Διαπιστώσεις
|
2.1
|
H γενιά του πράσινου σκουληκιού του Αυγούστου στις περιοχές της Γιαννιτσών
–Νέας Πέλλας- Πέλλας – Παραλίμνης -Κρύας Βρύσης- Αθύρων ,του Δήμου Πέλλας δεν
αποτέλεσε πρόβλημα , και οι συλλήψεις στις παγίδες βρίσκονται
σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα .
Στις περιοχές όμως Νέας Πέλλας
(Β΄κατηγορία, &Γ΄κατηγορία), στην Πέλλα (περιοχή Σαρσαλί , Β΄ κατηγορία ,
Αρχοντικού, Παραλίμνης ) όλο τον Αύγουστο
παρουσιάστηκαν μέτριοι αριθμοί συλλήψεων ρόδινου
σκουληκιού, και στις οποίες από ότι φαίνεται δεν είχαμε σημαντικές προσβολές
διότι τα καρύδια είχαν σκληρύνει, λόγω της φετινής πρώιμισης . Στις υπόλοιπες
περιοχές οι συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα .
Στην περιοχή του Δήμου Πέλλας το προηγούμενο διάστημα έγιναν
ψεκασμοί για πράσινο σκουλήκι,
χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος , περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους .
Σε πολλά μέρη Ανατολικά του Νομού
χωριά Αρχοντικό και Δυτικό ,
είχαμε σοβαρότατες ζημιές από χαλάζι .
|
3.1
|
Αποφύλλωση - συγκομιδή
|
3.2
|
Τον μήνα Αύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου
επικράτησαν στην περιοχή μας αρκετά πολύ υψηλές θερμοκρασίες (35-38 βαθμοί) οι
οποίες συνετέλεσαν στην γρήγορη ανάπτυξη και ωρίμανση των καρυδιών , καθώς
και το άνοιγμα σε μεγάλο ποσοστό τις
τελευταίες ημέρες.
Η αποφύλλωσηπρέπει να γίνεται
με τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα όπως αναφέρονται στην
ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (
http://www.minagric,gr//syspest/) , όταν το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών είναι
50 % περίπου και εφόσον υπάρχει μεγάλο ποσοστό ώριμων καρυδιών (80-90%). Τα
αποφυλλωτικά έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται με υψηλή
θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
o Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται
όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για 3 με 4 ημέρες.
o Μία πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την
ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα
επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μισοάνοιγμα των καρυδιών και «καραμελοποίηση»
τους .
o Επίσης, για την αύξηση της
αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται οι παρακάτω κλιματικές
συνθήκες:
ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και
νύχτας (μεγαλύτερες των15‐18°C) για 4‐5 ημέρες μετά την εφαρμογή.
η εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και
να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια.
αντίθετες κλιματικές συνθήκες
παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση τους.
Συγκομιδή :
o Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου
βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό .
o Όχι συγκομιδή , αμέσως μετά τη βροχή ή
την νύχτα ή νωρίς το πρωί με δροσιά .
ο
Οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν
ιδιαίτερα διότι βάση της νέας εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ
(66544/6-9-2019) Να μην παραδίδουν
σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα
λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης. (Τροποποίηση
αριθμ. 2537/84963/07-08-2017 της Υπουργικής Απόφασης).
|
Πληροφορίες
ΔΑΟΚ Πέλλας Γιαννιτσά 20ης
Οκτωβρίου 40
Ελευθερίου
Γεώργιος τηλ. 23813 52312, email:geleuferiou@pella.gr
Λαζαρίδης Ιωάννης τηλ. 2381352309 , email: giannislazaridis@pella.gr
Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν
να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα
στην ηλεκτρονική διεύθυνση.
http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_crops.aspx
επιλέγοντας την καλλιέργεια “ΒΙΟΜ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜ/ΚΑ ΦΥΤΑ | ΒΑΜΒΑΚΙ”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου