Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ «ΔΙΑΛΥΣΗ» ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ

       


  
Ο Περιφερειάρχης προχώρησε στις 15 Ιουλίου στη μετακίνηση των 148 υπαλλήλων των 7 Δ/σεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε υπηρεσίες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, ενέργεια που επί της ουσίας αφήνει να εννοηθεί ότι είναι όλοι τους εν δυνάμει «λαμόγια».

Αυτή τη λογική και την πρακτική της «συλλογικής ευθύνης» που αφήνει περιθώρια στοχοποίησης, τιμωρίας και κατασυκοφάντησης συλλήβδην όλων των υπαλλήλων ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ, την ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ.

Είναι αδιανόητο, υπάλληλοι που δεν έκαναν ποτέ χάρες σε ανωτέρους

για να έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση, υπάλληλοι που την «Κηφισιά» και το «Σύνταγμα» δεν είδαν.... ούτε με το κιάλι και εργάζονταν με ψηλά το κεφάλι σε όποια περιοχή και καθήκον τους ανέθεταν, να τους διασύρει ουσιαστικά σήμερα η Περιφερειακή Αρχή με αυτή την ενέργεια, η οποία έδωσε το πάτημα για δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και αναρτήσεις με τίτλο: «Ο Περιφερειάρχης καρατομεί… ξηλώνει...148 υπαλλήλους του υγειονομικού».

Μετά τις δύο ανακοινώσεις του Συλλόγου που καταδίκαζε κάθε εμπλοκή υπαλλήλων με το κύκλωμα των εκβιασμών καταστηματαρχών και που τεκμηριωμένα παρουσίαζε ότι ο Σύλλογος μας εδώ και χρόνια είχε αναδείξει δυσλειτουργίες και προβλήματα στις υπηρεσίες, κανένας από την κοινή γνώμη δεν τόλμησε να τσουβαλιάσει συλλήβδην τους υπαλλήλους και το έκανε επί της ουσίας ο Περιφερειάρχης με την ενέργεια του αυτή.

Ενέργειες εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού την ώρα που σοβαρά έργα δεν προχωράνε γιατί το ταμείο είναι μείον…

Βέβαια ούτε με την ενέργειά του αυτή μπορεί να καλυφτεί ότι συνέβαλε τόσο στην προπαγανδιστική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του λαού και στο κρύψιμο όλων των επώνυμων στελεχών (πολιτικών και μη) του κυκλώματος, φανερών και κρυφών, φυσικών και ηθικών αυτουργών, που ήταν προνομιακοί συνομιλητές του «συστήματος», όσο και στο να παραμείνει στο απυρόβλητο το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών και το πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρήσεων, που αποτελεί το λίπασμα για να ανθίζουν «μπουμπούκια» παντός είδους… 

Η λογική της ανεμπόδιστης λειτουργίας της αγοράς, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι προληπτικοί έλεγχοι και έχουν μετατρέψει τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου σε κατασταλτικές (πχ γνωστοποιήσεις κι όχι αδειοδοτήσεις, κατάργηση προελέγχου κλπ), το διαφορετικό και πολλές φορές αντικρουόμενο νομικό πλαίσιο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε κομβικά ζητήματα, όπως τις χρήσεις γης, η κατάργηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και γενικότερα η ανυπαρξία δικλείδων ασφαλείας, η χρόνια αναξιοκρατία και το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής στους υπαλλήλους αναδεικνύουν το έδαφος το οποίο δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση και καμιά Περιφερειακή Αρχή να κρύψει.

Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός, ότι ο Περιφερειάρχης δεν προχώρησε μέχρι τώρα σε συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου, η οποία και εκκρεμούσε για ζητήματα που είχαν συσσωρευτεί, αλλά και που ζητήθηκε εκ νέου με mail της Προέδρου στις 9/7/2024, δηλαδή αμέσως μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής υπαλλήλων της Περιφέρειας, για να ακούσει και τα δικά του δεδομένα και την γνώμη του, για το πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι υπηρεσίες για να διασφαλίζονται και οι πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοι.

Αντ’ αυτού ο Περιφερειάρχης επέλεξε να συνδιαλλαγεί με ανθρώπους, οι οποίοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που περιήλθαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες....όμως που «ξέρουν από έλεγχο δημόσιας διοίκησης»! Ας  μας πουν λοιπόν πόσο καλά κάνανε τη δουλειά τους όλοι αυτοί που είχαν γνώση για τις καταγγελίες συναδέλφων για έκνομες ενέργειες της αναπληρώτριας (με ανάθεση), Προϊσταμένης Υγειονομικού Κ.Τ. από τον  Οκτώβριο του 2022 και δεν έκαναν τίποτα;;; Πόσο καλά κάνανε τη δουλειά τους όλοι όσοι έδιναν σκόπιμες εντολές ελέγχου ή «μπλόκαραν» εκθέσεις και πρόστιμα; Με ποια κριτήρια έχριζαν προϊσταμένους και μάλιστα για τη συγκεκριμένη έλεγαν ότι «θα πάρει το μεγαλύτερο αξίωμα στους Επόπτες»!!!

Ρητορικά τα ερωτήματα, γιατί φάνηκε ότι την κάνανε τη δουλειά τους… Και μη μας πει κάποιος ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν ξέρει, που απευθυνόντουσαν τα υπομνήματα ή πολύ περισσότερο ποιοι είχαν το «δικαίωμα» να δίνουν πάσης φύσεως εντολές.

Γιατί έπρεπε να την «πληρώσουν» συλλήβδην όλοι οι υπάλληλοι, ενώ υπήρχαν σημειώματα συναδέλφων που κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες των Δ/νσεων των υπηρεσιών; Η Διοίκηση Χαρδαλιά είχε ενημερωθεί με σημείωμα υπαλλήλου από τις 25-2-2024 για τις έκνομες ενέργειες της Προϊσταμένης και δεν έκανε τίποτα. Μετέπειτα ο Σύλλογος ζήτησε ενημέρωση και πάλι τίποτα..... Στο περιθώριο της  συνάντησης του Δ.Σ. με τον Περιφερειάρχη στις 7-3-2024 τονίστηκε στον κ. Χαρδαλιά, ότι πρέπει να δει μια σοβαρότατη καταγγελία...αλλά τίποτα. Επίσης στη δεύτερη συνάντηση του Δ.Σ. στις 8-4-2024 ζητήθηκε από την Ειδική Γραμματέα της Περιφέρειας να σκύψει πάνω στην σοβαρότατη καταγγελία της έκνομης ενέργειας της προϊσταμένης ....αλλά και πάλι τίποτα.....

Γιατί λοιπόν τώρα κάνουν πως είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση;

Η νέα Περιφερειακή Αρχή αφού δεν μπόρεσε να μαζέψει τα αμάζευτα, προχώρησε σε αυτή την κίνηση εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και επίδειξης πυγμής στους υπαλλήλους, η οποία όμως είναι κούφια, που όχι μόνο δεν προφυλάσσει τους πολίτες από τους επίορκους υπαλλήλους, αλλά ουσιαστικά διαλύει τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου. Γιατί έτσι κι αλλιώς αν ο υπάλληλος δεν είναι «καθαρός», θα εξακολουθήσει να δουλεύει «βρώμικα» όπου και να μετακινηθεί.  

«Διέλυσε» τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου τοποθετώντας το σύνολο του προσωπικού τους σε «άγνωστες» περιοχές που δεν τους είναι γνωστά σοβαρά ζητήματα, που σχετίζονται με κινδύνους της δημόσιας υγείας (εξάλειψη ανθυγιεινών εστιών, σχολεία, νοσοκομεία, κολυμβητικές  δεξαμενές,  θαλάσσια ύδατα κ.α.) και ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τις χρεωμένες υποθέσεις και για τους πολίτες που αναμένουν την αυτοψία και την απάντηση της υπηρεσίας.

Δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των Επιτροπών Παρακολούθησης καταπολέμησης κουνουπιών, μετακινώντας τα περισσότερα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες.

Καταθέτουμε επίσης την αμφισβήτησή μας ότι έγινε κλήρωση για την επιλογή της τοποθέτησης του κάθε υπαλλήλου σε άλλη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου, καθώς είναι μεγάλες οι συμπτώσεις για αρκετούς, την ίδια ώρα μάλιστα που δεν λήφθηκαν υπόψη σοβαρά ζητήματα που έχουν ορισμένοι συνάδελφοι υγείας, οικογενειακά, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Μη εμπλεκόμενοι υπάλληλοι πήγανε από τη Δύση στην Ανατολή... ενώ κάποιοι που έχουν ευθύνη για την κατάσταση των υπηρεσιών τους, τους τοποθέτησε δίπλα στο σπίτι τους!

Και όσον αφορά στο περίφημο rotation να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Κάθε χρόνο γινόταν rotation των υπαλλήλων στην εκάστοτε Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου, όπου οι ελεγκτές τοποθετούνταν σε διαφορετική περιοχή-τομέα ευθύνης και με διαφορετικό συνεργάτη. Τις αποφάσεις για το rotation αυτό, τις έβλεπαν και τις ενέκριναν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, στο δε Κεντρικό Τομέα τις έφτιαχνε ο Αντιπεριφερειάρχης. Γιατί δεν παρέμβαιναν λοιπόν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, που κάποιοι-οι ίδιοι ελεγκτές παρέμεναν πάντα στα «φιλέτα»;;;  Και πάλι ρητορικό το ερώτημα, αφού τώρα κυκλοφορούν δημοσιεύματα ότι η φερόμενη ως αρχηγός του κυκλώματος, όριζε ποιος θα τοποθετηθεί σε ποια περιοχή.

Τι θα βελτιώσει το rotation από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη; Αν το rotation είναι  απαραίτητο για να μην δημιουργούνται περίεργες στενές σχέσεις, ας μας πουν τι γίνεται σε υπηρεσίες της επαρχίας όπου οι υπάλληλοι μπορεί να μείνουν και για μια ζωή; Είναι όλοι τους εν δυνάμει λαμόγια; Το rotation το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει εργασιακό στρες στους υπαλλήλους και επιβάρυνση στον οικογενειακό τους προγραμματισμό και προϋπολογισμό και στο χρόνο των μετακινήσεων για την εργασία τους.

Με «προίκα» της προηγούμενης Διοίκησης έδειξε την πυγμή του στους μη εμπλεκόμενους εργαζόμενους!

Είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης έβαλε σε εφαρμογή την κατάπτυστη τροπολογία Βορίδη του 2022, κατά παραγγελία Πατούλη μόνο για την Αττική! σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου για την μετακίνηση υπαλλήλου σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε το γεγονός οτι συνεχίζει την τοποθέτηση προϊσταμένων με την τακτική της ανάθεσης σε θέσεις ευθύνης, όπως και ο προκάτοχος του, αναθέτοντας θέση προϊσταμένου σε 3 υπαλλήλους μαζί με την μετακίνηση τους, χωρίς καν να τηρεί τους όρους και τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. 

   Στην μαζικότατη σύσκεψη του Συλλόγου με τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 16-7-2024 καταδικάστηκαν ομόφωνα οι ενέργειες, καθώς και τα Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Αρχής και ξεχείλισε η αγανάκτηση των συναδέλφων που δέχτηκαν τέτοια ανάξια αντιμετώπιση. Κατέληξαν ομόφωνα ότι συσπειρωμένοι στο Σύλλογο τους θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες τους, πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους ή χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα, καθώς και ότι θα σταματήσουν να διαθέτουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να βγει ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθούν οι αποφάσεις μετακίνησης όλων των μη εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Να ικανοποιηθούν αιτήματα μετακίνησης συνάδελφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά, οικονομικά.
  • Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση όλων των Εποπτών Δημόσιας Υγείας για τη διενέργεια των ελέγχων με υπηρεσιακά οχήματα με οδηγό.
  • Να νομοθετηθούν δικλείδες ασφαλείας, δευτεροβάθμιος έλεγχος κλπ. Να αρθούν νομοθετικές αντιφάσεις και να μην καθορίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Να εξασφαλιστεί εξοπλισμός παντός είδους για τη λειτουργία των υπηρεσιών και την διενέργεια των ελέγχων. Θέσεις εργασίας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λ.π
  • Να προχωρήσει άμεσα η επιλογή και τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης.
  • Να λειτουργούν οι υπηρεσίες με προσανατολισμό κυρίως την πρόληψη.
  • Να ολοκληρώνονται γρήγορα οι ποινικές και οι πειθαρχικές διαδικασίες.

 

                                                                 Για το Δ.Σ.

                                                 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

                                       ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου