Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Μπάιντεν: Aποσύρεται από την εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ και στην διαδοχή του ενας Κένεντι

Ρομπερτ Φ Κένεντι 
 







Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και έως τώρα εκλογικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι θα αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα και εγκαταλείπει μία και καλή το σενάριο να γίνει εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», έγραψε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο X. «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν. «Θα μιλήσω δημόσια αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου»

.

Πολλά είναι πλέον τα έκτακτα ερωτήματα και οι προκλήσεις για τους Δημοκρατικούς, που πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν ένα νέο προεδρικό ψηφοδέλτιο. Ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να ανταγωνιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, να κερδίσει χορηγούς και άλλους συμμάχους και ταυτόχρονα να πείσει τους ψηφοφόρους για τη δική του καταλληλότητα για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων Δημοκρατικών έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι προτιμούν αυτό το δύσκολο έργο από το να κρατήσουν τον Μπάιντεν ως υποψήφιό τους. Ο 81χρονος πρόεδρος άρχισε να χάνει υποστήριξη από το ίδιο του το κόμμα μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ στα τέλη Ιουνίου. Τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση, ο Μπάιντεν ήρθε σε έντονη αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος έμοιαζε και ακουγόταν το ίδιο όπως τα τελευταία χρόνια.

Το ντιμπέιτ πυροδότησε αμέσως μια κρίση μεταξύ των Δημοκρατικών. Ακόμα και πριν τελειώσει, στελέχη του κόμματος εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του Τραμπ. Υψηλόβαθμοι χορηγοί και υποστηρικτές των Δημοκρατικών προέτρεψαν ανοιχτά τον Μπάιντεν να αποχωρήσει, ενώ ορισμένοι ορκίστηκαν να μην δώσουν εν τω μεταξύ προεκλογικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου