Δύο ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα, - το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον μεγάλο περιορισμό των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μας στην Αίγυπτο, και τις σοβαρές αδικίες σε βάρος οφειλετών στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού αποπληρωμής των οφειλών τους – έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
️Όπως επισήμανε ο πρώην Υπουργός, η αιγυπτιακή πλευρά εφαρμόζει μια ¨βολική¨ για την ίδια πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, έχοντας επιβάλει τον περιορισμό της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο τιμολογιακής αξίας μέχρι 2.000 δολάρια.
Όμως, ακόμη και αυτό το ελάχιστο ποσό δεν μπορούν να το καλύψουν οι αιγυπτιακές τράπεζες, καθώς δεν δέχονται την μετατροπή της λίρας Αιγύπτου σε ευρώ, με την δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν ευρώ στα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Και τούτο, όταν εμείς εισάγουμε από την Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες τόνους προϊόντων – όπως η πατάτα – χωρίς κανέναν απολύτως τιμολογιακό περιορισμό!
Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας να παραμένουν στα ψυγεία προϊόντα – όπως πχ μήλα, τα οποία πριν τους περιορισμούς απορροφούσε σε μεγάλες ποσότητες η Αίγυπτος – με κίνδυνο να αλλοιωθούν και με συνέπεια τεράστια οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς μας.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, πέραν της κατάργησης του εξαιρετικά ζημιογόνου τιμολογιακού περιορισμού των εξαγωγών μας στην Αίγυπτο, ζήτησε την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στην Κεντρική Αιγυπτιακή Τράπεζα, προκειμένου τα εξαγόμενα σ’ αυτή τη χώρα προϊόντα μας να πληρώνονται σε ευρώ – θέμα το οποίο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεσμεύτηκε να διερευνήσει.
Για το ίδιο πρόβλημα και στην προσπάθεια για την επίλυσή του, την επόμενη εβδομάδα ο πρώην Υπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
️Στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε και το ζήτημα με τις σοβαρές αδικίες που καταγράφονται στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών.
Συγκεκριμένα ότι, παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοθέτημα – με προτάσεις και του ίδιου του πρώην Υπουργού έχει βελτιωθεί – οι ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται πάντα στην πράξη. Όπως επί παραδείγματι η δημιουργία ενός μακροχρόνιου πλάνου αποπληρωμής οφειλών, έως και 240 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.
Εν τούτοις, όπως τόνισε, καταγράφονται περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις αυτές δεν εφαρμόζονται. Σε κάποιους οφειλέτες τα χρέη με τις προσαυξήσεις διπλασιάζονται, δεν γίνεται το ¨κούρεμα¨ που προβλέπει ο Νόμος και, επιπλέον, τους ¨βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό¨ απαιτώντας την αποπληρωμή σε 24 δόσεις αντί για τις 240!
Ο Διοικητής της Τράπεζας δεσμεύτηκε να διερευνήσει και αυτό το θέμα με βάση τα στοιχεία που του κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, θα έχει επ’ αυτού συναντήσεις και με τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου