ΥπΑΑΤ στη Διεθνή Διάσκεψη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για οδηγήσουν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ τόσο σε τεχνικό όσο και σε δομικό επίπεδο αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων Ελλάδας και Γαλλίας
προς την κατεύθυνση αυτή στις Συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9), ήταν το βασικό αντικείμενο της διμερούς συναντήσεως που είχαν ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γάλλος ομόλογός του Marc Fesneau, στο Παρίσι.Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ημερίδας για την «Κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας, στο Παρίσι.
Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλίας αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Η παρέμβαση Αυγενάκη στην Ημερίδα
Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον πρωτογενή τομέα, που προκαλεί η κλιματική κρίση και αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην επισιτιστική ανεξαρτησία της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Διεθνούς Ημερίδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που οργάνωσε στο Παρίσι το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.
Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα είναι διαθέσιμη για συνεργασία και ενεργό διάλογο σε όλα τα επίπεδα τόσο με τα υπόλοιπα Κράτη μέλη όσο και με παγκόσμια όργανα όπως είναι ο FAO και το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενες φορές το EUMED-9 για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τις τεράστιες πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και με τη θεομηνία στη Θεσσαλία. Και πρόσθεσε: «Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Χιλιάδες οργισμένοι αγρότες κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των Βρυξελλών, αλλά και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον τελευταίο καιρό, αντιδρώντας στους περιορισμούς που επιβάλλει, η αναγκαία κατά τα άλλα, πράσινη μετάβαση, καθώς προσθέτουν σειρά επιβαρύνσεων στον ήδη βεβαρυμένο, από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα, έχει προκαλέσει την επανεμφάνιση και την εξάπλωση ασθενειών που αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία των ζώων, ιδιαίτερα για τις ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές».
Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ η Ελλάδα ακολουθεί την ενωσιακή νομοθεσία για τη διασφάλιση της επιτήρησης και την πρόληψη έναντι των ανωτέρω νοσημάτων. Και εξήγησε ότι κάθε χρόνο, μετά από Υπουργική Απόφαση καταρτίζονται προγράμματα μέσω των οποίων εφαρμόζεται η Κοινοτική Νομοθεσία. Κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτελούν επίσημους ελέγχους και διενεργούν δειγματοληψίες. Ενώ,κάθε φορά που διαπιστώνεται κρούσμα ενεργοποιείται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών. Και υπενθύμισε ότι ειδικά για την Επιζωοτική Αιμορραγική Νόσο και την πρόληψη εισαγωγής της στην Ελλάδα, έχει ήδη υπογραφεί διμερής συμφωνία με τη Γαλλία και βρίσκεται εν εξελίξει η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με τη συμμετοχή και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της νέας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με το έργο και τις τεχνικές προτάσεις των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του με κομβικό ρόλο στην έρευνα και στην ταυτοποίηση των εντόμων διαβιβαστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου