Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Ο θρυλικός "ΝΑΘΑΝΑΗΛ", παλαιστής από την Άψαλο Κοσμάς Τσίναλης

Ο Ναθαναηλίδης Κωνσταντίνος (Κωτσομίτας) γεννήθηκε στην Άψαλο γύρω στο '30, με καταγωγή πατέρα από το Ακ Ταγ Ματέν και υπήρξε θρυλική μορφή στην πάλη.

Πρωταθλητής, συμμετείχε σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Στο χωριό θυμούνται ακόμη τον αγώνα του με τον Τιμονίδη γύρω στο 1960.
Η οικογένεια Ναθαναηλίδη είχε τρία παιδιά. Τον Κωνσταντίνο, τον Μιχάλη που έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία και τον Ανδρέα που βρέθηκε μετανάστης στη Βραζιλία! Τον Ανδρέα είχα τη χαρά να τον γνωρίσω τη δεκαετία του '90, όταν ήρθε στο χωριό και δραστηριοποιούνταν εμπορικά εδώ. Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό που μου είπε μια φορά για τον ανεψιό του, γιο του Μιχάλη. Ο ανεψιός του ήταν στέλεχος μεγάλων τραπεζών με μεταθέσεις στη Ζυρίχη, Νέα Υόρκη και Αυστραλία και νομίζω ότι ποτέ δεν ήρθε στην Άψαλο. "Του έγραψα ένα χωράφι για να ξέρει ότι τον "δένει" κάτι με το χωριό του πατέρα του! " Τα λόγια αυτά με συγκίνησαν πάρα πολύ.
Πληροφοριακά, η Άψαλος έχει μια ιστορία στους αθλητές της πάλης. Στην Αυστραλία η οικογένεια Ιακωβίδη με καταγωγή από την Άψαλο, έχει παλαιστές και ο Νικαλαϊδης Νίκος, Αψαλιώτης της Αυστραλίας ήταν κι αυτός παλαιστής.
Φωτογραφία από το οικογενειακό άλμπουμ της Νικολαϊδου Σοφίας του Τσαλούμη και πληροφορίες από τη Χαιδεμένη.
Τσίναλης Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου