Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Πιο κοντά στη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες Παρασκευή ότι θα στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πυρομαχικά διασποράς

 Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες Παρασκευή ότι θα στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πυρομαχικά διασποράς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υπενθύμισαν τον φρικιαστικό αντίκτυπο των όπλων του είδους για τους αμάχους.

Επίσης, εχθές, η Γερμανία εξέφρασε την αντίθεσή της στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. 

Η χρήση πυρομαχικών διασποράς προκάλεσε, πριν καν επισημοποιηθεί,

κύμα αντιδράσεων από πλευράς όσων, στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, καταγράφουν τις συνέπειές τους και προσπαθούν να τις αμβλύνουν.

Τον Αύγουστο του 2022, το Παρατηρητήριο Πυρομαχικών Διασποράς (Cluster Munition Monitor), στο οποίο συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, τόνιζε πως η Ουκρανία ήταν τότε το μοναδικό πολεμικό θέατρο όπου χρησιμοποιούνταν, από τον ρωσικό στρατό εν προκειμένω.

Τι είναι τα απαγορευμένα όπλα διασποράς 

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου