Ο κ. Παπαγιαννίδης έκανε ειδική αναφορά στο Φράγμα Αλμωπαίου το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στη χώρα με τεράστια σημασία για τον αγροτικό κόσμο. Αναφέρθηκε ακόμη στην ¨οδύσσεια¨ των σκόπιμων καθυστερήσεων και ¨τεχνητών¨ εμποδίων μέχρι το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες του Γιώργου Καρασμάνη, επί υπουργίας του οποίου ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες και, παράλληλα, υπογράμμισε την ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του.
Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Υπουργός καλωσόρισε τους εκπροσώπους όλων των Αναπτυξιακών Εταιριών της χώρας υπό την αιγίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πέλλας, επισημαίνοντας ότι όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό διακρίνεται για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του στην πραγμάτωση του μεγάλου αναπτυξιακού οράματος. Όπως η Αναπτυξιακή Πέλλας που αποτελεί πρότυπο αναπτυξιακής εταιρίας για την ποιότητα του έργου της, και αυτό όπως είπε πιστώνεται πρωτίστως στη Διοίκηση και, ειδικότερα, στον διευθυντή της Ιορδάνη Κιοσεογλου, άριστο τεχνοκράτη και γνώστη του αντικειμένου.
Καλωσορίζοντας τον Γ.Γ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αναφέρθηκε στη γνωριμία που τους συνδέει ¨από τα παλιά¨ με την ιδιότητά του τότε ως Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ αρμόδιου για τα Κοινοτικά Προγράμματα, που χρηματοδότησε την προμελέτη του Φράγματος και με τον Γιώργο Καρασμάνη τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής της οποίας στόχος ήταν η στήριξη και ανάπτυξη της Περιφέρειας. Υπενθύμισε δε ότι όλα όσα είχαν προγραμματιστεί στην Επιτροπή – στην οποία συμμετείχε ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής – και είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά της Βουλής, προσπάθησε να τα υλοποιήσει επί υπουργίας του.
Στα πλαίσια αυτής προσπάθειας, ειδικά για την αποκέντρωση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ο Γιώργος Καρασμάνης ως Υπουργός εκχώρησε για πρώτη φορά στις 13 Περιφέρειες της χώρας ένα δις 800 εκατομμύρια ευρώ για αγροτική οδοποιία, μικρά αρδευτικά έργα και ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων. Tο 100% του Προγράμματος leader – στο οποίο αναφερόταν και η ημερίδα. Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα συμπεριέλαβε όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ το προηγούμενο Πρόγραμμα περιλάμβανε μόνον το ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου), καταργώντας παράλληλα το πληθυσμιακό κριτήριο των 3.000 κατοίκων ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Αναφερόμενος στο Φράγμα Αλμωπαίου, ο πρώην Υπουργός απέδωσε τα εύσημα στον Γ.Γ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη ο οποίος από την πρώτη κιόλας συνεργασία τους και ενημέρωσή του για την πορεία του μεγάλου έργου αναγνώρισε όλο το ¨γαϊτανάκι¨ με τις αβελτηρίες, τις σκοπιμότητες, καθώς και την τεράστια προσπάθεια του Γιώργου Καρασμάνη να δώσει λύσεις. Κατανόησε την πολυσήμαντη σπουδαιότητα του έργου για τον αγροτικό κόσμο και την οικονομίας της Πέλλας και, σε στενή συνεργασία με τον πρώην Υπουργό, ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια. Ετσι, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, το Φράγμα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην πορεία, λόγω των ¨σφιχτών¨ προθεσμιών από πλευράς του Ταμείου, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με το Γιώργο Καρασμάνη: Το μεν αρδευτικό δίκτυο προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων, που θα αρδεύει 150.000 στρέμματα, να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το δε Φράγμα να κατασκευαστεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023- 2027) με προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια. Όπως είπε ο Γιώργος Καρασμάνης το κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του έργου θα ξεπεράσει το μισό δις που, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του, στην οικονομία του Νομού θα ¨πέσει¨ συνολικά ένα δις ευρώ, δεδομένου ότι το Φράγμα Αλμωπαίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης! Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι ένθερμος υποστηρικτής του έργου είναι και ο ¨γείτονας¨ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ότι σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς και με τον Γ.Γ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, για το αρδευτικό δίκτυο θα συγκληθεί η διυπουργική επιτροπή για την έγκρισή του και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου