Ιδιαίτερα στα κεράσια, που ήταν στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης και συγκομιδής, καθώς σε συγκεκριμένες μεσοπρώιμες ποικιλίες νεκταρινιών,
ροδάκινων και βερίκοκων, που κι΄ αυτές ήταν επίσης σε στάδιο ωρίμανσης προς συγκομιδή. Δηλαδή σε μια περίοδο που οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν να ρίξουν τη σοδειά τους στην αγορά προσδοκώντας ένα πολύ καλό εισόδημα.Προηγουμένως, είχε βρεθεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη χαλαζόπτωση της 29ης Μαΐου και, συγκεκριμένα, στα χωριά Όρμα, Λουτράκι, Μεγαπλάτανο, Μοναστηράκι, Κερασιά, Σαρακηνούς, Λύκους και Σωτήρα. Και εκεί διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής κερασιών καταστράφηκε, με τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν να κάνουν την καταστροφή ολοκληρωτική – στο 100%!
Τους πληγέντες κερασοκαλλιεργητές που βλέποντας να χάνεται ολόκληρη η σοδειά, οι κόποι μιας χρονιάς και η ελπίδα για ένα ικανοποιητικό εισόδημα είναι σε απόγνωση, ο πρώην Υπουργός τους καθησύχασε, διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού οι ζημιές τους από βροχοπτώσεις που είναι στο 100% δεν μπορεί επ’ ουδενί να αμφισβητηθεί, και καλύπτονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ.
Για δε τα νεκταρίνια, ροδάκινα και βερίκοκα, ο Γιώργος Καρασμάνης διαπίστωσε ότι παρουσιάζουν σχισμές και αλλοιώσεις στον καρπό, συνεπώς έχουν υποστεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση και δεν είναι εμπορεύσιμα.
Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ η ζημιά είναι άμεση και καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ – όπως ο ίδιος ο πρώην Υπουργός με στοιχεία έχει τεκμηριωμένα αποδείξει – δυστυχώς, από το 2017 με τις γνωστές αθλιότητες τότε, δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ αλλά με τα ψίχουλα των de minimis. Κι’ αυτό δυστυχώς συνεχίστηκε με τις βροχοπτώσεις του 2018 και του 2020.
Γι’ αυτό και ο Γιώργος Καρασμάνης τους διαβεβαίωσε ότι θα επιμείνει ανυποχώρητα, με αδιάσειστα πάλι στοιχεία, ότι η ζημιά τους είναι άμεση και πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο δε αυτό έχει ξεκινήσει νέες επαφές και συζητήσεις με τα αρμόδια στελέχη για να μην επαναληφθούν τα αίσχη του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση με τα συνεχή ακραία φαινόμενα και τις καταστροφικές συνέπειες είναι και εδώ ¨για τα καλά¨, ήλθε πλέον η ώρα άμεσα να επεκταθεί η ζώνη κάλυψης του προγράμματος του ΕΛΓΑ αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, με προσθήκη νέων περιοχών και ειδικά περιοχών οι οποίες έχουν την ιδιότητα της παραμεθορίου περιοχής, όπως είναι η Πέλλα, με κατάφυτες δενδροκαλλιέργειες με τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη το στατιστικό δεδομένο της συχνότητας των χαλαζοπτώσεων και ειδικά την περίοδο συγκομιδής -προκειμένου να θωρακιστούν απόλυτα-, καθώς και την μεγάλη οικονομική αξία της καλυπτόμενης παραγωγής, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί το μοναδικό εισόδημα των παραγωγών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου