Πώς επηρεάζει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία τα ποσοστά των ελληνικών κομμάτων
Η διεθνής και η ελληνική κοινότητα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
. Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα της Interview για λογαριασμό της Politic, ένας στους δύο Έλληνες (51%) τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς. Το 34% δεν υποστηρίζει κάποιο στρατόπεδο ενώ με το πλευρό της Ρωσίας συντάσσεται το 15%.Η συμπάθεια των Ελλήνων στον ουκρανικό λαό διαφαίνεται επίσης, τόσο από το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία (63%) των ερωτηθέντων, όσο και από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) τάσσεται υπέρ της απόφασης της 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.
«Λάθος» η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού – Στην ουδέτερη στάση το ελληνικό συμφέρον
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54%) δεν υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο της Ουκρανίας, εν αντιθέσει με το 46%.
Μάλιστα, υπέρ της ουδέτερης στάσης της χώρας μας δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 53% θεωρεί πως το ελληνικό συμφέρον εξυπηρετείται μέσω της ουδετερότητας. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πως συμφέρει την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ μιας πλευράς προκρίνουν πως αυτή πρέπει να είναι η ουκρανική (37%), ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει τη στήριξη στη Ρωσία.
Σε ότι έχει να κάνει με την πυρηνική απειλή, ως απίθανο σενάριο χαρακτηρίζει η πλειοψηφία (65%) τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Πολύ ή αρκετά πιθανό το βρίσκει το 28% και το 7% δεν παίρνει θέση.
Μακρόν και Ζελένσκι οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί αρχηγοί
Όσον αφορά το πως κρίνουν οι Έλληνες τους αρχηγούς των κρατών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις εξελίξεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτός που απολαμβάνει την υψηλότερη δημοφιλία (73,6%)
Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το 40,7% των Ελλήνων να είναι θετικά προσκείμενοι προς το πρόσωπό του έναντι του 47,7%. Ο Ζελένσκι αν και ως πολιτικός χαρακτηρίζεται άπειρος, είναι ενδεικτικό ότι από τα περισσότερα ΜΜΕ αναγνωρίζεται πλέον ως ένας “νέος γενναίος ηγέτης”.
Στην τρίτη θέση έρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν (34,7%) και ακολουθούν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (28,6%), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (23,4%) ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (17,6%).
Εντυπωσιακή άνοδος για το ΚΙΝΑΛ – Στο 12% η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης, η ΝΔ εμφανίζει μια μικρή άνοδο στο 33,5% από 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 21,8% στο 21,5%. Την έκπληξη κάνει το ΚΙΝΑΛ το οποίο αγγίζει το 16% (από 14,6%) ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%. Η Ελληνική Λύση στο 4,9% και το ΜέΡα 25 στο 3.2%.
Από τα κόμματα που σήμερα βρίσκονται εκτός βουλής ο Συν. Δημιουργία βρίσκεται στο 2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 7.4%.
Προβάδισμα Μητσοτάκη – Εδραιώνεται στη δεύτερη θέση ο Ανδρουλάκης
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,8% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Ως δεύτερος δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης (36,6%) και τρίτος ο Α. Τσίπρας (22,3%). Ακολουθούν ο Δ. Κουτσούμπας (20,8%), ο Κ. Βελόπουλος (12.5%) και ο Γ. Βαρουφάκης (12%).
Επισυνάπτονται τα στοιχεία όλης της δημοσκόπησης.
Παρακαλώ για τη δημοσίευση.
Με εκτίμηση,
Politic Team
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου