Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ειρήνη Αμανατίδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο” Το χαμόγελο που λάμπει καλοσύνη κι ομορφιά !!!

 

ΣΗΜΕΡΑ !!!

ΧΘΕΣ ...

Συνέντευξη: Chris Zolotas (ArtandYou.gr team)
Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Ειρήνης Αμανατίδου

Σας χθες μουρχονται εικόνες από το Πευκοχώρι ,που ήσουν μικρή κι έτρεχες στην παραλία !!! Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα και συ έκανες τους γονείς σου και μας περήφανους !!! Να εισαι πάντα καλά Ειρηνούλα ,Ειρήνη και πάντα επιτυχίες !!!




Καλησπέρα Ειρήνη
Καλησπέρα Chris! Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να τα πούμε.
Δική μου η χαρά, ειλικρινά… Που σε πετυχαίνουμε;
Με πετυχαίνετε στο σπίτι, παρέα με τις 3 μου γάτες. Λέω σπίτι, και σκέφτομαι πόσο έχει αλλάξει η έννοια της λέξης αυτής μετά από τόσο εγκλεισμό.
Πόσο σε επηρέασε στην προσωπική σου ζωή η καραντίνα λόγω covid;
Ελπίζω να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μη τον έχει επηρεάσει αυτή η σκληρή συνθήκη. Προσωπικά μου άλλαξε ολόκληρη τη ζωή. Μη ξεχνάμε ότι εμείς οι ηθοποιοί μείναμε άνεργοι δύο χρόνια. Όταν ένας άνθρωπος μένει άνεργος για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα πάντα επηρεάζονται.

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Πλέον τα θέατρα είναι ανοιχτά, για τους εμβολιασμένους συνανθρώπους μας… Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις από συναδέλφους σου ηθοποιούς γι’ αυτόν τον διαχωρισμό, ποια είναι η δική σου τοποθέτηση επί αυτού;
Γενικά, θέλω να σου πω : ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!! Έχουμε υπάρξει παθητικότατη κοινωνία. Όσον αφορά τα θέατρα, πιστεύω ακράδαντα πως θα έπρεπε να δέχονται όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Το να απαγορεύεις σε συμπολίτη μας να εισέλθει στο θέατρο είναι ισάξιο με το να απαγορεύσεις σε έναν πιστό να εισέλθει σε χώρο προσκυνήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέατρο είναι ανάγκη και εξυπηρετεί σκοπό ιερό.

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Αυτό το διάστημα σε τι φάση σε βρίσκουμε επαγγελματικά;
Αισθάνομαι πολύ τυχερή. Επαγγελματικά φέτος μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε μια πολύ προσεγμένη, τρυφερή, πολύχρωμη και κεφάτη παράσταση για μικρούς και μεγάλους μικρούς .Ο Πρίγκιπας Λεμονής και η όμορφη Κρεμμυδω, σε σκηνοθεσία της Μπιλλιως Κωνσταντοπούλου. Παρά τον σκοταδισμό, τη μιζέρια και τον φόβο που είναι διάχυτα στις μέρες μας. Εμείς περήφανα μιλάμε για τη δύναμη της αγάπης, το σεβασμό, το θάρρος, τη δυνατότητα μας να αλλάξουμε τον κόσμο και τη διαφορετικότητα. Πως να μην αισθάνομαι τυχερή όταν βλέπω μικρούς και μεγάλους θεατές να αποχωρούν από το θέατρο με διάπλατα χαμόγελα και την αίσθηση ενός τρυφερού χαδιού;
Η συγκεκριμένη παράσταση μέχρι πότε θα παίζετε;
Θα παίζεται σίγουρα μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Σπεύσατε!

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Πως κόλλησες το μικρόβιο της υποκριτικής;
Έψαχνα από πολύ μικρή τρόπους να εκφραστώ. Όταν ήμουν 7 ετών, παρακάλεσα την μητέρα μου να με γράψει στο παιδικό εργαστήρι του Εδεσσαϊκού θεάτρου. Είναι ένα μικρόβιο που με ταλαιπωρεί πολλά χρόνιαχαχαχαχα
Από Έδεσσα στην Αθήνα… Τι σου λείπει από Έδεσσα και πως προέκυψε η Αθήνα;
Δεν είναι ακριβώς από Έδεσσα στην Αθήνα. Έχει μεσολαβήσει ένα μαγευτικό Ναύπλιο, η παραμυθένια Πράγα όπου επίσης σπούδαζα, το Δουβλίνο, η Πολωνία και έπειτα έφτασα στην Αθήνα μας. Από την Έδεσσα μου λείπει αυτή η υπέροχη ηρεμία της. Μου λείπει να πιω έναν καφέ δίπλα στο ποτάμι. Μου λείπει να με συνδέουν παιδικές, αθώες αναμνήσεις με τους ανθρώπους που χαιρετάω.

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Και τι είναι αυτό που σε έκανε να αράξεις Αθήνα;
Δεν ήθελα να αράξω για να είμαι ειλικρινής. Είχα έρθει για λίγους μήνες, μέχρι να αποφασίσω σε ποια χώρα θέλω να ζήσω. Αγαπώ να αλλάζω χώρες και πόλεις. Αλλά απ’ ότι φαίνεται η Αθήνα έχει κάτι που σε μαγνητίζει. Σε κάνει να μένεις χωρίς να το έχεις σκοπό.
Ίσως κάποιος μεγάλος έρωτας;
Οι μεγάλοι έρωτες με παρακινούν, αλλά ποτέ δεν με σταματούν. Θα σε γειώσω λέγοντας, μάλλον η αναποφασιστικότητα του Παρθένου.
Έχεις πάει ποτέ σε παρέλαση pride;
Δεν χάνω καμία παρέλαση pride και καμία ευκαιρία να δηλώσω με όλο μου το είναι: Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΉΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ! ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Πέρα από την υποκριτική με τι άλλο ασχολείσαι;
Ασχολούμαι με την θετική Ψυχολογία ενώ παράλληλα κάνω μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ πάνω στη δραματουργία, την παράσταση και τη διδακτική του θεάτρου.
Βλέπουμε όμως ότι κάνεις και αρκετές φωτογραφίσεις…
Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να αφεθώ στα χέρια των πολύτιμων συνεργατών μου. Η φωτογραφία είναι πολύ ενδιαφέρουσα τέχνη, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ξέρεις όμως, είτε πρόκειται για θεατρική παράσταση, για performance, για μια ταινία η για μια φωτογράφιση ,η ουσία είναι μια. Η ανάγκη μας να συνεργαστούμε και να συνομιλήσουμε με τον κόσμο δημιουργώντας μια νέα ζωή.

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

#Metoo… Ένα κίνημα που έγινε αρκετός ντόρος στην Ελλάδα…
Ε δεν ήταν πια καιρός να σπάσει η σιωπή;;
Όμως, γιατί τώρα;
Η Καραντίνα εκτός από δυσκολίες, έχει επιφέρει και θετικές αλλαγές. Μας έδωσε χρόνο να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά αισθάνομαι ότι ήταν και η έλευση των προσωπικών μας ορίων. Με κάποιον τρόπο η σκληρή αυτή κατάσταση μας έκανε πιο δυνατούς και έτοιμους να παλέψουμε με κάθε συνθήκη βίας και καταπίεσης.

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;
Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τα γυρίσματα της ταινίας Τυφλή Πίστη, της Ακριβής Κόλλια. Έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση αγάπης, εκτίμησης και εμπιστοσύνης με την Ακριβή εδώ και πολλά χρόνια και είναι τιμή μου να συμμετέχω στη δουλειά τής. Παράλληλα θα συμμετάσχω σε μια ηχοτοπικη performance για την Αυτοχειρία, μια σύλληψη της συνθέτριας Άννας Μουζάκη. Επίσης θα συνεργαστώ με τον σκηνοθέτη Κώστα Ντουμα στην επερχόμενη του ταινία Juliet is bleeding. Και φυσικά είμαι ανοιχτή σε ο, τι προκύψει.
Πως φαντάζεσαι την Ειρήνη μετά από δέκα χρόνια;
Σίγουρα θα ήθελα να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γεμάτος αυτοπεποίθηση που δεν έχει χάσει την υπομονή και την αντοχή του να κυνηγά τα όνειρα του. Με φαντάζομαι να διδάσκω θέατρο σε παιδιά και να γίνομαι ξανά παιδί.
Κλείνοντας τι θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες μας και τι στο ArtandYou.gr;
Θα ήθελα να ευχηθώ να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με χαμόγελο και να είμαστε τρυφεροί με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Στο αγαπημένο ArtandYou.gr εύχομαι να έχει πολλούς αναγνώστες και να φέρνει την τέχνη στη ζωή τους!

Ειρήνη Αμανατιδου: “ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με χαμόγελο”

*φωτογραφίες: Τσιάκος, Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου