Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ : «Το προσφυγικό θα διαρκέσει πολλά χρόνια και αφορά όλη την Ευρώπη»

Δήμαρχος Σερρών Χρυσάφης Αλέξανδρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

 Ως μέλος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της ΚΕΔΕ

    Σε ακόμη μια σημαντική συνεδρίαση εκπροσώπων από όλους τους ΟΤΑ της χώρας συμμετείχε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος δήμου Πέλλας Στάθης Καστερίδης την περασμένη Τρίτη 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών γίνονται ενόψει του κεντρικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου.

                Η Επιτροπή Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων και Ελλάδας είχε δυο σημαντικά θέματα στην ατζέντα της.

1) Επαναπροσδιορισμός ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών ισοκατανομής προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και

2) Τα θέματα που προσδιορίζουν τη θέση της Αυτοδιοίκησης και αφορούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και ο νέος νόμος ( Ν. 4825/04.09.2021) με ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε περιγραφή της σημερινής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστατευτικό από δυο στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη και τον ειδικό γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων,Ευάγγελο Κωνσταντίνου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τις ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος νόμος και στην εφαρμογή των οποίων εμπλέκονται και οι δήμοι.

Όπως υπογραμμίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΚΕΔΕ Αλέξανδρο Χρυσάφη, Δήμαρχο Σερρών «αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων πως η Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα σε αυτές που σήκωσαν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε στελέχη, προσωπικό και πόρους».

Παράλληλα ζητήθηκε από τα μέλη της ΚΕΔΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού  θέματος, απαιτείται επαναπροσδιορισμός των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών ισοκατανομής στο εσωτερικό της χώρας και με αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων.

Ειδικότερα ο Στάθης Καστερίδης ως μέλος της Επιτροπής Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της ΚΕΔΕ επισήμανε πως «αυτή την ώρα έχει μειωθεί ο αριθμός των  προσφύγων-μεταναστών, αλλά ο πόλεμος στον αραβικό κόσμο κι όχι μόνο συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει πως η ανθρωπιστική κρίση παραμένει όπως τώρα στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο κατά την άποψή μου θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη.Οι χώρες της Ευρώπης του νότου, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα δέχονται πρώτες τους μετανάστες από Ασία και Αφρική,γι’ αυτό θα πρέπει ναδημιουργήσουν έναν οργανισμό διαχείρισης του θέματος.Από την άλλη τώρα, υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να προσδιορίσουμε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ισοκατανομής τους, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση από τους επιβαρυμένους Δήμους και ηεπιτροπή ασύλου να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργεί με ταχύτητα. Έτσι, όσοι δικαιούνται άσυλο να μπορούν να φύγουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που το επιθυμούνκαι όσοι δε δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν πίσω».

Το μέλος της ΚΕΔΕ, κ. Καστερίδης ενόψει και του κεντρικού συνεδρίου που θα γίνει για την τοπική αυτοδιοίκηση πρότεινε

·         Να δοθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις στους Δήμους,στους οποίους θα υπάρξουν δομές εγκατάστασης προσφύγων. Οι δομές να μπορούν να φιλοξενούν  σε ανθρώπινες συνθήκες τους πρόσφυγες-μετανάστες.

·         Ενίσχυση των Δήμων που θα έχουν δομές φιλοξενίας με προσωπικό.

·         Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αφορά όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο την Ελλάδα! Και δεν μπορεί η χώρα μας να μετατραπεί στην μεγάλη φυλακή για τους πρόσφυγες και μετανάστες με την χρηματοδότηση της ΕΕ.

·         Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, γιατί όσο συνεχίζονται τα προβλήματα (πόλεμος, εμφύλιες συρράξεις, πείνα) στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές θα είναι αυξημένες.

Το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ελληνοτουρκικό πρόβλημα.

 

Στάθης Καστερίδης -Δημοτικός σύμβουλος Πέλλας

Μέλος της Επιτροπής Προσφυγικού

Μεταναστευτικού και Κρίσεων ΚΕΔΕ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου