Στην Γη παρατηρούμε διάφορα φαινόμενα , που κατά διαστήματα αντιδρούν κι αυτό είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν πλησιέστερες περιοχές ή ακόμη και πιο μακρινές ,ανάλογα με την ισχύ των εκρήξεων των ηφαιστείων ή των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών .
Προ ημερών δίπλα μας στην Ιταλία , είδαμε εικόνες εκρήξεων του ηφαιστείου της Αίτνας .
Αυτές οι εκρήξεις είχαν σαν αποτέλεσμα των πρόκληση σεισμών και μετασεισμών σε όμορες περιοχές ,όπως η Ελλάδα .Αλλά η ενεργοποίηση των ηφαιστείων και η σύγκρουση των πλακών σε περιοχές του πλανήτη ,προκαλούν Τσουνάμι με δυσάρεστα αποτελέσματα για τον άνθρωπο .
Ήδη η Νέα Ζηλανδία Προειδοποίησε για παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το PTWC, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά την πολύ ισχυρή δόνηση, μεγέθους 7,8-8,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στα Κερμάντεκ, μια συστάδα ακατοίκητων νησιών που ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία
ο PTWC ανέφερε ότι κύματα ύψους τριών μέτρων μπορεί να πλήξουν το Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία. Μικρότερα κύματα ενδέχεται να φτάσουν σε χώρες που απέχουν τεράστιες αποστάσεις από το επίκεντρο της δόνησης, όπως στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό και τα παράλια της νότιας Αμερικής.
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στο Βόρειο Νησί. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου απείχε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές.
«Όσοι βρίσκονται κοντά στην παραλία στις ακόλουθες ζώνες πρέπει αμέσως να ανέβουν στα κοντινότερα υψώματα ή να απομακρυνθούν όσο μακρύτερα γίνεται προς την ενδοχώρα» ανέφερε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων. «Μην μείνετε στα σπίτια σας!» προειδοποίησε.
Οι σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων ήχησαν και εργαζόμενοι και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οφ Πλέντι.
Πόσα ηφαίστεια ενεργά έχει η γη ;
1. Η Γη «φιλοξενεί» περί τα 1.500 εν δυνάμει ενεργά ηφαίστεια.
2. Για τα 550 από αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένες εκρήξεις.
3. Περισσότερα από 100 ενεργά ηφαίστεια εντοπίζονται στον ευρωπαϊκό χώρο.
4. Στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 140 εκρήξεις, από τον 16ο αιώνα ως σήμερα.
5. Η Ινδονησία κατέχει το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς στις πλέον θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις.
6. Πρώτη σε αριθμό θανάτων είναι η έκρηξη του Tambora (της Ινδονησίας) το 1815: ο λοιμός που προκλήθηκε μετά από αυτήν κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 92.000 ανθρώπους.
7. Δεύτερη σε αριθμό θανάτων είναι η έκρηξη του Κrakatau (της Ινδονησίας) το 1883: κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου