Το 2021 αρχίζουν οι κατασκευές των συνδέσεων
Σημαντική εξέλιξη για την οικονομική ζωή και την ενεργειακή αναβάθμιση του Νομού Πέλλας είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου. Η έκδοση των αδειών κατασκευής σταθμών αποσυμπίεσης και της κατασκευής δικτύων, από τη ΔΕΔΑ για την πόλη των Γιαννιτσών και από την ιδιωτική εταιρεία EDIL HELLAS ATEBE για την πόλη της Έδεσσας, αποτελεί, το δίχως άλλο, κομβικής σημασίας γεγονός για την ολοκλήρωση του έργου.
Στη θετική έκβαση του ζητήματος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος Γρηγόρης όσο και ο Δήμαρχος Έδεσσας
κ. Γιάννου Δημήτρης, συνέβαλαν καθοριστικά καθώς προχώρησαν έγκαιρα και σωστά στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δύο πόλεις να μπουν στο χάρτη αυτών που είναι συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο. Σημαντική δε, για την πόλη των Γιαννιτσών, υπήρξε η απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα Απόστολου να εντάξει τη σύνδεση των πρώτων 6 πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Για τα Γιαννιτσά το σχέδιο προβλέπει 547 οικιακές και επαγγελματικές κατασκευές συνδέσεων έως το 2021, επιπλέον 218 το 2022, το 2023 ακόμα 167 και μέχρι το 2024 άλλες 155. Συνεπώς, σε 4 χρόνια υπολογίζεται η κατασκευή υπόγειου δικτύου άνω των 50 χλμ. Τα ανάλογα ισχύουν και για την Έδεσσα.
Τέλος, ο σχεδιασμός μέχρι το 2023 περιλαμβάνει και τη σύνδεση της Σκύδρας με τον αγωγό ΤΑΠ, από τη θέση εξόδου στο Άσπρο, αλλά και σε επόμενο χρόνο τη σύνδεση της πόλης της Αριδαίας.
Συμπερασματικά, βάσει των σχεδιασμών, την επόμενη πενταετία οι πόλεις του Νομού θα αποκτήσουν ένα άλλο, διαφορετικό από το σημερινό, ενεργειακό προφίλ. Το γεγονός αυτό, παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση, συνεπάγεται και την υλοποίηση έργων άνω των 15 εκατομμύριών ευρώ στις προαναφερθείσες πόλεις, με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα μπροστά και πετυχαίνοντας στόχους, που για πολλά χρόνια υπήρξαν βασικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, είναι καλό να θυμόμαστε ότι πολλά από αυτά που είμαστε σε θέση να προγραμματίζουμε και να υλοποιούμε σήμερα, δεν θα γινόντουσαν πράξη, εάν κάποιοι δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, χθες!
Στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά να συμφωνήσει, σε σχετικά σύντομο διάστημα, με το Αζερμπαϊτζάν, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAΠ, είναι αυτή που παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι συνδέσεις των πόλεων μας.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αγκυλωμένη στις ιδεοληπτικές της εμμονές τοποθετήθηκε αρνητικά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταλήγοντας να ψηφίσει παρών στη σχετική ψηφοφορία για την έγκριση της επένδυσης του ΤΑΠ.
Σήμερα, η Ελλάδα με τις ουσιαστικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φιλικές προς το περιβάλλον, είναι έτοιμη πρώτον, να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δεύτερον, να περάσει ολοκληρωτικά στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Πέλλα δεν μπορεί να μείνει πίσω!
Η σύνδεση του Νομού Πέλλας με το δίκτυο του φυσικού αερίου, πέραν των οικονομικών ωφελειών που προσφέρει, σηματοδοτεί τη μετάβαση μας από την εποχή του πετρελαίου και του λιγνίτη στην πράσινη εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: του ήλιου, του νερού και του αέρα, αφού πρόκειται για ένα «μεταβατικό» καύσιμο, που, αν και ορυκτό, έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου