Πριν από ένα χρόνο, η προηγούμενη κυβέρνηση πρότεινε και η βουλή ψήφισε το Νόμο 4555/2018 (πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ). Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο καθιερωνόταν η απλή αναλογική και με βάση αυτήν καθοριζόταν η εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και στις δημοτικές επιτροπές. Στόχος του νέου πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στη διοίκηση του Δήμου.
Με δεδομένο αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι δημοτικές παρατάξεις συγκροτήθηκαν με βασικό γνώμονα τον νέο νόμο και οι πολίτες ψήφισαν λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το κριτήριο. Έτσι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα προέκυψε η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου στο οποίο καμία δημοτική παράταξη δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για το λόγο αυτό τέθηκε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα των συνεργασιών, σε ποια βάση και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτυγχάνονταν συναινέσεις για τη λήψη των αποφάσεων, μιας και η παράταξη του δημάρχου δεν θα μπορούσε να αποφασίσει μόνο παραταξιακά, όπως έκανε μέχρι σήμερα.
Και ενώ είχαμε αυτά τα δεδομένα, ήρθε η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός εσωτερικών να τα ανατρέψει. Υπό την πίεση των φίλα προσκείμενων σε αυτήν δημάρχων, επιχειρεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πριν καν αυτό εφαρμοστεί!!! Με την ανατροπή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, επανέρχεται από το παράθυρο ή μονοκρατορία του δημάρχου, αφού δίδεται προκλητικά στην παράταξη του ή πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, οι οποίες μάλιστα θα υπερισχύουν έναντι του δημοτικού συμβουλίου!!! Πρόκειται για ωμή παραβίαση της λαϊκής βούλησης και για επιβολή απολυταρχικού καθεστώτος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας μπορούμε να πούμε ότι η Δημοκρατία καταργείται. Οι ΟΤΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του συστήματος της εκάστοτε κυβέρνησης που θρέφει την εκλογική της πελατεία. Για αυτόν το λόγο αλλάζει ο νόμος της αυτοδιοίκησης, όχι βέβαια στο σύνολό του, αλλά μόνο στα σημεία που είναι σημαντικά για το σύστημα, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για παράδειγμα. Όλες οι εξυπηρετήσεις, οι προσλήψεις, οι αναθέσεις έργων, η δημιουργία φωτογραφικών διαγωνισμών και η αξιοποίηση του πλούτου του Δήμου αποφασίζονται από αυτήν την επιτροπή.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης υποτίθεται ότι γίνονται για να λύσουν το πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Αποδεικνύεται όμως ότι ουσιαστικά ισοπεδώνουν τη βούληση των πολιτών, που ψήφισαν με άλλα κριτήρια, με συγκεκριμένο νόμο του κράτους, για να εκφραστεί η φωνή τους μέσα από συνθέσεις απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εκάστοτε Δήμαρχοι θα έπρεπε να είχαν την ικανότητα να πείθουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την ορθότητα μιας απόφασης. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και χρειάζονται δεκανίκια, τότε πώς θα μπορέσουν να πείσουν τους ίδιους τους δημότες τους;
Στην Ενωτική Δράση είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παλαιοκομματική πρακτική. Καταγγέλλουμε τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στον Κλεισθένη που προτείνει η κυβέρνηση, οι οποίες ακυρώνουν την σύνθεση απόψεων και την εντολή ελέγχου των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής δηλαδή την θέληση των ίδιων των πολιτών που τα ενέκριναν με την ψήφο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου