Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όπως έχει καθιερωθεί η 10ηΟκτωβρίου κάθε έτους:
« Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) έχει καθιερωθεί από το 1994
η 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Γενικός στόχος της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και η προώθηση στρατηγικών πρόληψης παγκόσμιας εμβέλειας.
Οι ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τη διπολική συναισθηματική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις, την άνοια, τη νοητική υστέρηση και τις αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός.
Παράγοντες κινδύνου κακής ψυχικής υγείας θεωρούνται η απομόνωση και η αποξένωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι κακές κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο πόλεμος, οι φυλετικές διακρίσεις.
Το μήνυμα της φετινής Ενημερωτικής Εκστρατείας είναι «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Οι μισές από τις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές δεν ανιχνεύονται ποτέ και δεν θεραπεύονται.
Στις αναπτυγμένες χώρες η κατάθλιψη κυριαρχεί και κατά τον ΠΟΥ είναι η τρίτη αιτία νοσηρότητας στους εφήβους, ενώ αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους 15-29 ετών. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ από τους νέους όπως και οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ανησυχητικές ψυχικές διαταραχές.
Η πρόληψη αρχίζει με την αναγνώριση και την κατανόηση των πρώιμων μηνυμάτων και συμπτωμάτων της ψυχικής διαταραχής στα παιδιά από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες υγείας. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η κατάλληλη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων των παραπάνω. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη έχει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα που αφορούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας εφαρμόζονται δύο προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματα που αφορούν στην Ψυχική Υγεία:
• Τα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους γονείς των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας με θέμα « Παιδική Επιθετικότητα, Ενίσχυση Θετικής Συμπεριφοράς και ο Ρόλος της Οικογένειας»
• Το βιωματικό εργαστήριο για την διαφορετικότητα στα παιδία 8 – 10 με θέμα: Ούτε Καλύτερος ούτε Χειρότερος απλά Διαφορετικός.
Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται από επαγγελματίες υγείας του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ψυχοκοινωνική ειδίκευση και είναι δωρεάν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω προγράμματα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο www.pkm.gov.gr (επιλέγοντας την ενότητα με ένδειξη « Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας» )
Η ψυχική υγεία αποτελεί υπόθεση όλων μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου