Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Κορύφωση των εκδηλώσεων της 14ης Σεπτεμβρίου, με απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ομιλίες στο Παρθεναγωγείο





«Η τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής είναι βαθειά χαραγμένη στην καρδιά μας. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις ιστορικά γεγονότα και στις μνήμες των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ο Ελληνισμός επέζησε και θα εξακολουθεί να επιβιώνει, διδάσκοντας με τη δύναμη ψυχής των Ελλήνων ηρώων και μπολιάζοντας τον παγκόσμιο πολιτισμό με τις πανανθρώπινες αξίες μας» ανέφερε σε δήλωση
της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Άλλωστε, σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Πέλλας. Η Π.Ε. Πέλλας εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Πέτρο Ζέρζη, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις με μέλη τους υψώνοντας τα λάβαρά τους.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 15η Μικρασιατική Βραδιά, με κεντρικό οργανωτή τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σχετικές ιστορικές αναφορές και τιμήθηκαν οι προσωπικότητες Asa Jennings και George Horton που συνέβαλλαν στη διάσωση προσφύγων της Σμύρνης. Παράλληλα, με τη συμμετοχή του «Εδεσσαϊκού Θεάτρου»
επιχειρήθηκε μία πρωτότυπη αναβίωση της αξιόλογης πολιτιστικής δράσης που υπήρχε στην Σμύρνη πριν από την καταστροφή.

Οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας, Δρ. Ιωάννα Διαμαντή, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα, αλλά και στο σύγχρονο νόημα διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης.

Ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα απότισης φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας, με χoροδιδάσκαλο τον Παντελή Πολυχρονιάδη έψαλε τον ακάθιστο ύμνο. Ο Εδεσσαίος ποιητής Κωνσταντίνος Χασαπίδης κατέθεσε τη δική του μαρτυρία για το νόημα διατήρησης της ιστορικής μνήμης: «Η ιστορία δεν είναι μαύρα σημάδια σε λευκό χαρτί. Είναι ανθρώπινες ματωμένες μνήμες που δε ξεχνιούνται». Κλείνοντας, απήγγειλε ένα συμβολικό ποίημα για την πικραμένη αγάπη της Μικρασίας. Οι επίσημες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον πολιτιστικό χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας με ομιλίες των ιστορικών κκ. Θεοδώσιου Κυριακίδη και Βλάση Αγτζίδη για τα 96 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου