Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τεράστιες αλλαγές στη δόμηση κυρίως στην περιοχή της Αλμωπίας - Μελίτα Χισκάκη


“Καθορισμός μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής των οικισμών 
κάτω των 2.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας 
Κεντρικής Μακεδονίας, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών”
Σε διαβούλευση βρίσκονται και μέχρι τις 15/1/2016, προεδρικά διατάγματα καθορισμού μορφολογικών κανόνων δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα δύο αυτά προεδρικά διατάγματα φέρνουν τεράστιες αλλαγές στη δόμηση κυρίως στην περιοχή της Αλμωπίας: 
1. Χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί δύο επιπλέον οικισμοί, οι Πρόμαχοι και οι Σαρακηνοί στο σύνολο του δομημένου σήμερα οικισμού. Καθορίζεται ο τρόπος δόμησης στα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των παραπάνω οικισμών συμπεριλαμβανομένων και των δρόμων και υποδομών. 
2. Τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι κανόνες δόμησης εντός και εκτός σχεδίου των ήδη χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών: Άνω Γαρέφι, Αρχάγγελος, Νότια, Αετοχώρι, Περίκλεια, Λαγκαδιά. 
3. Σε όλους τους παραπάνω οικισμούς καθορίζονται η θέση και ο τρόπος τοποθέτησης στο οικόπεδο, ο όγκος, το ύψος, οι όψεις, οι στέγες, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τα κουφώματα, οι εξώστες (μπαλκόνια) κατά το ποσοστό που επιτρέπονται και πλήθος άλλων λεπτομερειών. 
4. Χαρακτηρίζονται ως αξιόλογοι οι επεκτάσεις των οικισμών Πρόμαχοι και Σαρακηνοί και ενδιαφέροντες οι οικισμοί: Νεοχώρι, Αγάθη, Όρμα, Εξαπλάτανος, Θεοδωράκι, Θηριόπετρα, Μηλιά και Φούστανη. Επίσης χαρακτηρίζονται ως αδιάφοροι οι οικισμοί: Υδραία, Άλωρο, Άψαλος, Βορεινό, Πευκωτό, Κάτω Γαρέφι, Δωροθέα, Λουτράκι, Λυκόστομο, Μεγαπλάτανος, Μοναστηράκι, Ξιφιανή, Πιπεριά, Άνω Ροδωνιά, Πολυκάρπη, Κάτω Κορυφή, Σωσάνδρα, Τσάκοι, Κάτω Ροδωνιά, Χρύσα, Ίδα, Κωνσταντία, Ριζοχώρι, Νερόμυλοι, Πρόδρομος, Φιλώτεια και Χρυσή. 
5. Σε όλους τους παραπάνω οικισμούς καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες δόμησης τόσο εντός όσο και εκτός οικισμών. 
6. Τα προεδρικά διατάγματα βάζουν τέλος στην επικρατούσα λογική «φτιάχνω το σκελετό από ένα διώροφο, τελειώνω το ισόγειο ή τον όροφο και στο μέλλον φτιάχνω και το υπόλοιπο» αφού πλέον για να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες για τον όροφο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το ισόγειο. 
7. Απαγορεύεται παντού η κατασκευή όμοιων διάσπαρτων κατοικιών σε ένα οικόπεδο. 
8. Απαγορεύεται η συνένωση και η διάσπαση οικοπέδων στους παραδοσιακούς οικισμούς.
Ο καθορισμός κανόνων δόμησης σε μια περιοχή με γνώμονα την αναβίωση ή διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής, είναι καθοριστική κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιφέρει όμως ένα κόστος δυσανάλογο των συγκυριών που επιβαρύνει τόσο τον ιδιώτη όσο και το Δήμο. Σε ένα ήδη δομημένο περιβάλλον, η ριζική αλλαγή των κανόνων δόμησης θα προκαλέσει χιονοστιβάδα δυσλειτουργιών. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι επισκευές ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων: «Θέλω να βάλω στέγη στο σπίτι μου. Θα πρέπει να αλλάξω και τα κουφώματα ή τα μπαλκόνια;» Ακούγεται παράλογο αλλά δυστυχώς η τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης πρέπει να ακολουθεί τους καθοριζόμενους κανόνες. 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η επισκευή ή αντικατάσταση της ασφάλτου εντός κάποιου οικισμού που υπόκειται στους κανόνες. Τι θα κάνει ο Δήμος; Θα βρει τα χρήματα να κάνει το δρόμο πλακόστρωτο; Πότε; Όταν πλέον ο δρόμος γίνει χωραφόδρομος; 
Και τα δύο προεδρικά διατάγματα δεν αναφέρονται καθόλου σε αδόμητους οικισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης. Για παράδειγμα οι οικισμοί των Τριών Ελάτων και του Παλιού Πευκωτού. Αν αυτοί δεν είναι παραδοσιακοί οικισμοί, τότε ποιοι είναι; 
Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην περιοχή μας με την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, δεν πρέπει να περάσουν στα ψιλά επισκιαζόμενες από τις εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών. Επιβάλλεται ενημέρωση των κατοίκων και διάλογος κυρίως μεταξύ των φορέων του Δήμου μας. Ανοίξτε το θέμα πριν είναι αργά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου