Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Κατέρρευσαν τα «ρετιρέ» ΑΕΙ - ΤΕΙ

Θεαματική πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Αισθητή θα είναι, εξάλλου, η πτώση στα «ρετιρέ».
Ενδεικτικά, οι βάσεις σε τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναμένεται να μειωθούν έως 500 μόρια, ενώ για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθήνας θα απαιτηθούν λιγότερα από 19.000 μόρια. Κατά 300 μόρια αναμένεται να μειωθεί η βάση στη Νομική Αθήνας.
Ειδικότερα, η παταγώδης αποτυχία των υποψηφίων σε μαθήματα «κλειδιά», όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης, αλλά και η σημαντική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι βάσεις να κάνουν «βουτιά» ακόμα και σε υψηλόβαθμες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι φέτος μειώθηκε κατά 50% (!) ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων. Συνολικά, οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18-20 είναι 4.010 (ποσοστό 5,07%) έναντι 7.428 (9,48%) πέρυσι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών - αναλυτών, η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται να κυμανθεί ως εξής:
1ο πεδίο: Η πτώση των βάσεων αναμένεται να κυμανθεί από 300 μόρια μέχρι 1.000 μόρια στην περιφέρεια. Για παράδειγμα η βάση στη Νομική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 18.300 μόρια, ενώ η Νομική Θράκης θα «πέσει» κάτω από τα 18.000 μόρια. Φέτος, ο ένας στους δύο υποψηφίους (49,66%) θεωρητικής κατεύθυνσης έγραψε κάτω από τη βάση στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ ιδιαίτερα υψηλό (41,16%) ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιστορία κατεύθυνσης. Πάντως, η πτώση των βάσεων η οποία προοιωνίζεται από τις χειρότερες, σε σύγκριση με πέρυσι, επιδόσεις των υποψηφίων συγκρατείται από την αύξηση των θέσεων εισακτέων στις σχολές των θεωρητικών επιστημών.
2ο και 4ο πεδίο: Το βαθμολογικό «βατερλό» στη Φυσική και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης -το 79,17% και το 69,97% αντιστοίχως των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ έγραψε κάτω από τη βάση- «δείχνουν» θεαματική πτώση που θα ξεπεράσει ακόμα και τα 1.500 μόρια σε πολυτεχνικά και φυσικομαθηματικά τμήματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.000 μόρια (-1.589 μόρια σε σχέση με πέρυσι). Εξάλλου, μεγάλη θα είναι η «ψαλίδα» ανάμεσα στις κεντρικές και περιφερειακές σχολές. Ενώ, π.χ., η βάση στο τμήμα Μαθηματικών Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15.400 μόρια, το ίδιο τμήμα στη Σάμο θα απαιτήσει περί τα 10.700 μόρια.
3ο πεδίο: Οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία κατεύθυνσης ήταν χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος αρίστευσε το 20,05%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 33,38%. Αποτέλεσμα είναι να πιεστούν προς τα κάτω, έως και 500 μόρια, οι βάσεις εισαγωγής ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Στην Ιατρική Αθήνας, η βάση αναμένεται να «πέσει» κάτω από 19.000 μόρια, ενώ η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, η βάση της οποίας αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από τα 18.000 μόρια.
5ο πεδίο: Πτώση των βάσεων, από 300 έως 1.000 μόρια στην περιφέρεια, αναμένεται στις οικονομικές σχολές. Μπορεί η πτώση να συγκρατείται από τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το οποίο αποτελεί το 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά ενισχύεται από δύο παράγοντες: α) φέτος μειώθηκαν σημαντικά οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ οι οποίοι συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18-20 και β) είναι λιγότεροι οι υποψήφιοι που επέλεξαν τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για να διεκδικήσουν μια θέση στις οικονομικές σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου