Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αυθαίρετα: Έτσι θα γλιτώσετε έως και 50% από το πρόστιμο

Αυθαίρετα: Έτσι θα γλιτώσετε έως και 50% από το πρόστιμο
Ξεκίνησε από χθες το απόγευμα να λειτουργεί η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ για το συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
Όπως αναφέρει ο Ελευθέρος Τύπος, αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι, είτε πρόκειται να ενταχθούν στο νόμο είτε έχουν ήδη ενταχθεί και έχουν καταβάλει δόσεις, μπορούν να εκπέσουν μέχρι και στο 50% του συνόλου των προστίμων που προβλέπονται με την υπαγωγή στο ν. 4178/13, εάν προχωρήσουν σε εργασίεςενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής επάρκειας των αυθαιρέτων που αφορούν τα πρόστιμα.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κτιρίου με αυθαιρεσίες που έχει ενταχθεί στο νόμο και έχει καταβάλει το 50% των προστίμων μπορεί να «γλιτώσει» το υπόλοιπο των προστίμων με την ενεργειακή αναβάθμιση ή στατική επάρκεια του αυθαιρέτου του. Ετσι, θα είναι διπλά «κερδισμένος», αφού και θα νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του και θα το αναβαθμίσει ενεργειακά ή στατικά, που έτσι κι αλλιώς υποχρεούται από το νόμο.
Πάντως, όπως τονίζει η εφημερίδα, ο ν. 4178 δεν προβλέπει επιστροφή χρημάτων, εάν έχουν ήδη εξοφληθεί τα πρόστιμα.
Έτσι, κάποιος που έχει εξοφλήσει το 70% των προστίμων δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπέσει πέραν του 30%, εφόσον βέβαια προβεί στις σχετικές εργασίες. Εάν, δε, έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό των προστίμων δεν δικαιούται καμία έκπτωση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με το μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4178/2013, δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για τη στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.
Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της στατικής τους επάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου