Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ Γκορμπατσόφ στο Spiegel: Η Γερμανία θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη -Ερχεται νέος «Ψυχρός» Πόλεμος

Γκορμπατσόφ στο Spiegel: Η Γερμανία θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη -Ερχεται νέος «Ψυχρός» Πόλεμος
Ηταν ο τελευταίος ηγέτης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ. Έμελλε να σκάσει στα χέρια του η βόμβα της διάλυσής της, με αποτέλεσμα πολλοί να τον θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση. 
Ο 83χρονος πλέον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχει ακούσει πολλά να του καταμαρτυρούν, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που τον κατατάσσουν στους λυτρωτές του ρωσικού λαού, που με την περεστρόικα κατάφερε να αποτινάξει την ισχύ του ΚΚΣΕ και των κρατικών δομών του.
Για τον Γκορμπατσόφ έχει έρθει ο καιρός των μεγάλων απολογισμών της δική του πορείας
που έτσι και αλλιώς είναι συνυφασμένη με της Ρωσίας και της Ευρώπης. Έντονα καταβεβλημένος από τρεις απανωτές εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε το τελευταίο διάστημα (σε σπονδυλική στήλη, καρωτίδα και προστάτη) και με μια ακόμη να έρχεται οσονούπω, παραχώρησε βαρυσήμαντη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, με έναν όρο: να μην φωτογραφηθεί. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί έχει παραμορφώσει το πρόσωπο του με αποτέλεσμα, όπως λέει εκείνος, να μοιάζει με μπουλντόγκ.
SPIEGEL: Συμβάλατε όσο λίγοι στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα επιστρέφει ως αποτέλεσμα της κρίσης της Ουκρανίας. Πόσο επώδυνο είναι αυτό;
Γκορμπατσόφ: Έχω την αίσθηση του déjà vu. Ίσως αυτό να σας δώσει καλό τίτλο για αυτή τη συνέντευξη: Φαίνεται σαν να επαναλαμβάνονται όλα. Υπήρξε μια εποχή που χτίστηκε ένα τείχος και μια εποχή που γκρεμίστηκε. Δεν είμαι ο μόνος που πρέπει να ευχαριστήσετε για το γεγονός ότι αυτό το τείχος δεν υπάρχει πια. Η Ostpolitik (ανατολική πολιτική) του (πρώην καγκελαρίου) Βίλι Μπραντ ήταν σημαντική, όπως ήταν και οι διαδηλώσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Τώρα, νέα τείχη χτίζονται και η κατάσταση απειλεί να κλιμακωθεί. Βλέπω πραγματικά όλα τα σημάδια ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκρηξη ανά πάσα στιγμή, αν δεν δράσουμε. Η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι καταστροφική. Η Μόσχα δεν εμπιστεύεται πλέον τη Δύση και η Δύση δεν εμπιστεύεται πια την Μόσχα. Αυτό είναι τρομερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου