Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Melita Xiskaki


Melita Xiskaki
Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 30/12/2014, εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ο ενεργειακός συμψηφισμός στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, διεθνώς γνωστός με την ονομασία net-metering.
Ας δούμε τι σημαίνει αυτό:
Δίνεται η δυνατότητα, ιδιώτες και ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με σκοπό να χρησιμοποιούν ποσοτικά το ρεύμα που οι ίδιοι παράγουν, σε ετήσιο ενεργειακό συμψηφισμό. Δηλαδή, κάθε τέλος του χρόνου, θα μετράται η ενέργεια (kWh) που καταναλώθηκε από το δίκτυο (ΔΕΗ) και η ενέργεια που παρήγαγαν τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Στη συνέχεια θα αφαιρείται η παραγόμενη από την καταναλισκόμενη ενέργεια. Η διαφορά αυτή θα χρεώνεται στον καταναλωτή, αν είναι θετική. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, θα πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό.
Ας δούμε τη διαφορά του net-metering με το πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών
στις στέγες:
Η βασική και κύρια διαφορά είναι ότι ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός, δηλαδή υπολογίζεται η διαφορά σε kWh και όχι λογιστικός όπως στα φωτοβολταϊκά στις στέγες. 
Επίσης δε δίνεται τιμή στην παραγόμενη kWh γιατί ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μόνο τη διαφορά εισερχόμενης-εξερχόμενης ενέργειας.
Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε σημείο επιτρέπει ο νόμος, ακόμα και σε όμορα οικόπεδα, όχι μόνο στις στέγες.
Το net-metering εφαρμόζεται και στη Μέση τάση εκτός από τη Χαμηλή.
Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο.
Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι τι θα ισχύσει για τα κορεσμένα δίκτυα, όπως το μικροδίκτυο της Αλμωπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου