Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΝΑΚΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ : ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ;

Το ερώτημα είναι απλό. Είναι δυνατόν να κλείσουν οι Καταρράκτες; Είναι δυνατό ο δήμος Έδεσσας να θέλει να καταργήσει τον εαυτό του;
Με το ερώτημα αυτό ξεκίνησε στην συνέντευξη τύπου των εργαζομένων της Τουριστικής ΑΕ όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του πρώην προέδρου και με πολλή προσοχή και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του κατέθεσε την ακόλουθη άποψη.
Βρίσκομαι εδώ ως πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Καταρράκτες Εδεσσας» ως Εδεσσαίος Πολίτης, ως πολίτης του Ν.Πέλλας

Ένα μήνα πριν, βρέθηκα στην δυσάρεστη ομολογώ θέση, να βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπολίτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Εκεί λήφθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση για την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης.

Αυτή η απόφαση κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή το Κέντρο Καταρράκτες ιδρύθηκε, το 1986 ως Δημοτική Επιχείρηση «Καταρράκτες Έδεσσας» που στήριξε διαχρονικά την τουριστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Έδεσσας, όλης της ορεινής Πέλλας, όλου του Ν.Πέλλας.
Το 2009 η επιχείρηση «διαλύθηκε» στερώντας την από την απαραίτητη επιστημονική γνώση και στελέχη. Έκτοτε και σταδιακά, η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις διοικήσεις, δημιούργησε σημαντικά χρέη και εσωστρέφεια στην επιχείρηση με αποτέλεσμα να καταγράφονται ζημιές.

Για τις ζημιές αυτονόητο είναι ότι ευθύνεται η εκάστοτε διοίκηση όχι οι εργαζόμενοι.
Ταυτόχρονα, η περιοχή των καταρρακτών έχει οδηγηθεί σε μια ορατή πλέον υποβάθμιση άνευ προηγουμένου. 

Πριν λίγες μέρες τις Λαμαρίνες τις πήρε ο αέρας σαν τις υποτιθέμενες επενδύσεις. Η άνω Εστία κλειστή από την μία, κλειστό το Μουσείο Νερού από την άλλη, κλειστό επίσης το Κανναβουργείο, το Ξενία παραπέρα φιλοξενεί, αν είναι δυνατόν, μικρά ζώα, αντί σε κάποιο άλλο ενδεδειγμένο χώρο.. Σε αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να δουλεύουν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι. Θα μπορούσαμε να έχουμε τουριστική δραστηριότητα. Κι ας μη τα ρίχνουμε όλα στη κρίση.

Έχουμε λοιπόν ανικανότητα ή σκοπιμότητα;
Στον αντίποδα έχουμε τους εργαζόμενους, υπέρ των οποίων τάσσομαι, τους γνωρίζω προσωπικά και δηλώνω κατηγορηματικά ότι πάντα οι άνθρωποι λειτουργούσαν υπέρ της επιχείρησης. Θα ήθελαν αυτοί ποτέ να την κλείσουν;
Σήμερα δυστυχώς τους βλέπω μόνους. Η διοίκηση δεν είναι εδώ για να υποστηρίξει την επιχείρηση, την οποία υποτίθεται ο Δήμος Έδεσσας την έβαλε για να προστατεύει τα συμφέροντά της. Και δικαίως όλοι αναρωτιόμαστε. Γιατί;

Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα. Είναι άνθρωποι. Τάσσομαι προσωπικά υπέρ των απλήρωτων εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης για την οποία έχω εργαστεί και η οποία ήταν η μήτρα που γέννησε την ανάδειξη όχι μόνο της Έδεσσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ν.Πέλλας

Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας για λύση και εκκαθάριση εάν δεν είναι η υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής της Κυβέρνησης για εκποίηση του δημοσίου πλούτου, του δημοσίου συμφέροντος χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

Διότι να το γνωρίζετε αυτό, χωρίς Καταρράκτες, ούτε Χιονοδρομικό θα είχαμε, ούτε Πόζαρ θα είχαμε, ούτε Γαζή Εβρενός θα είχαμε, ούτε Λουδία θα είχαμε, ούτε Πέλλα θα είχαμε, ούτε θα μας γνώριζε όλη η Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 700 κλίνες το 1993-1994 σήμερα για όλο το Ν.Πέλλας είναι πάνω από 5000. Αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας.

Αντί να ληφθούν αποφάσεις για την βελτίωση και την μετεξέλιξη της επιχείρησης σε ένα αναπτυξιακό εργαλείο του δήμου Έδεσσας, η αμφιλεγόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου οδηγεί σε λύση και εκκαθάριση. Και έπεται συνέχεια αν τους αφήσουμε. Τους άνοιξε η όρεξη.

Οι εργαζόμενοι είναι πάνω από όλα άνθρωποι και αξίζουν το σεβασμό μας, δεν είναι νούμερα. Το ότι δουλεύουν τόσους μήνες απλήρωτοι είναι διότι εμπιστεύονται όπως και οι υπόλοιποι πολίτες τον Δήμο Έδεσσας ως δομή.
Ως πολίτες του Ν.Πέλλας χάνουμε όλοι από αυτή την αντιπαλότητα μεταξύ εργαζομένων και δημοτικής αρχής. Χάνει η Έδεσσα, χάνει ο Ν.Πέλλας ένα βασικό εργαλείο τουρισμού, εξωστρέφειας και ανάπτυξης. 
Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι εργαλεία που χρειάζονται στήριξη και εξορθολογισμό μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλώ τον Δήμο Έδεσσας πρωτίστως να πάρει πίσω την απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών της Έδεσσας και του Ν.Πέλλας πριν είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Σε σχετική ερώτησή υπογραμμίσθηκε ότι η ακολουθούμενη πολιτική που είναι πιστή αντιγραφή της κεντρικής πολιτικής βάζει ξανά θέματα ιδιοκτησίας του Δήμου σε εκτάσεις εμφορούμενη από επιχειρήματα περι περιουσίας του Δημοσίου από την …. οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν είναι δυνατόν το ένα Δημόσιο να κυνηγά το άλλο δημόσιο. Αυτό σημαίνει διαπλοκή για
Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε. Με την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τελειώνουν. Θα πρέπει το ιδιοκτησιακό αυτών των εκτάσεων να τελειώσει, να οριστικοποιηθεί και θα λειτουργεί υπέρ της τοπικής κοινωνίας μέσα από κοινωφελείς δράσεις των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου