Η σπουδαία ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης, καθήλωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα και έφερε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στην ταυτότητα του νεκρού, η οποία παραμένει ακόμα ένα άλυτο και γοητευτικό μυστήριο.
Το μυστήριο όμως αυτό θα… «ξεκλειδώσει» σύντομα και το κλειδί είναι ο σκελετός που βρέθηκε μέσα σε μεγάλο αυτοσχέδιο τάφο, ο οποίος ήταν κατασκευασμένος από πωρόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.
Όπως έγραψε και το star.gr ειδικοί επιστήμονες θα καταλήξουν στην ταυτότητα του νεκρού με τη μέθοδο της ανάλυσης του DNA και της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14 και σε λιγότερο από τρεις μήνες οι αρχαιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία εκείνα που θα απαντούν στα καίρια ερωτήματα ποιος, πού, πότε, γιατί.
Τις έρευνες θα πραγματοποιήσουν επιστήμονες του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ερευνητικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Όπως αναφέρει στο Έθνος, ο διευθυντής του εργαστηρίου, Γ. Μανιάτης, οι συνεργάτες του και ο ίδιος μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν όλο το προφίλ του νεκρού, από το πού και πότε έζησε, μέχρι το τι έτρωγε.
Ο κ. Μανιάτης, τονίζει ότι με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης του άνθρακα 14 μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική περίοδος που έζησε και πέθανε ο νεκρός, με απόκλιση 100 – 150 χρόνων και αυτό έχει να κάνει με την «κύμανση του ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα». Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο σύγχρονο είναι το εύρημα, τόσο μικρότερη θα είναι και η απόκλιση.
«Σε λιγότερο από τρεις μήνες μπορούμε να πούμε το πότε έζησε και πέθανε, ενώ ο συνδυασμός της ραδιοχρονολόγησης με την ανάλυση του DNA θα μας πουν πολλά για το γενετικό προφίλ του νεκρού. Και μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από την τράπεζα δεδομένων της Βεργίνας, για τυχόν συγγένεια με τη βασιλική οικογένεια, επίσης να κρατήσουμε γενετικό υλικό που να ταυτιστεί με άλλες ταφές, που ίσως βρεθούν στην περιοχή», είπε ο κ. Μανιάτης.
Οι επιστήμονες που ανέλαβαν πλέον να εντοπίσουν την ταυτότητα του νεκρού είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.
Ο ανθρωπολόγος Θόδωρος Αντίκας, τόνισε ότι μέσα σε μια μέρα μπορεί να γνωρίζει το φύλο του νεκρού και μέσα σε έναν μήνα το ύψος και την ηλικία του. Σ’ αυτό βοηθά το γεγονός ότι βρέθηκε το κρανίο του νεκρού, αλλά και η κάτω γνάθος. Όπως είπε μάλιστα, η αναγνώριση του φύλου του ενοίκου της Αμφίπολης είναι μια εύκολη και σχετικά σύντομη διαδικασία, αφού αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από τη μελέτη της γωνίας του σαγονιού, τη σύμφυση της λεκάνης και τα δόντια.
Μάλιστα χάρη στην εύρεση του κρανίου του νεκρού, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναδομήσουν και το πρόσωπό του, όπως έγινε και με την 11χρονη Μύρτιδα, η οποία πέθανε την εποχή του μεγάλου λοιμού της Αθήνας.
Στο διάστημα των κρίσιμων αυτών τριών μηνών, οι έρευνες του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας μπορούν επίσης να δώσουν στοιχεία για το πώς κινούνταν ο νεκρός, αν έπασχε από κάποια ασθένεια, ακόμα και από τι πέθανε, αν υπάρχει λόγου χάρη μια τρύπα στο κρανίο του ή τραύμα.
Ακόμα και το τι έτρωγε θα μπορεί να αποκαλυφθεί, από τις πειραματικές και εργαστηριακές αναλύσεις με σταθερά ισότοπα.
«Αν για παράδειγμα έχει χαλασμένα δόντια και τερηδόνα, σημαίνει ότι έτρωγε πλιγούρι και γενικά η διατροφή του ήταν φτωχή, ενδεχομένως και ο ίδιος να ήταν φτωχός. Αν όμως τα δόντια του είναι σε καλή κατάσταση αυτό σημαίνει ότι έτρωγε κρέας και ψάρια», δήλωσε ο κ. Αντίκας.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον νεκρό της Αμφίπολης... υπομονή και ο ίδιος θα δώσει την πολυαναμενόμενη απάντηση για την ταυτότητά του.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου