Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα της αποκάλυψης για την Αμφίπολη


Στην Αμφίπολη του νομού Σερρών, στη Μακεδονική γη, που θεμελιώθηκε ο μεγαλειώδης τύμβος Καστά βρίσκονται σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. 

Μετά από τρεις μήνες εντατικών ανασκαφικών εργασιών, είναι πολύ πιθανό να ήρθε η ώρα της αποκάλυψης για το μυστήριο που εδώ και χιλιάδες χρόνια έκρυβε ο χωμάτινος λόφος.

Ποιος ή ποιοι είναι οι «ένοικοι» του τάφου; Οι τόνοι χώματος που έθεσαν τόσα εμπόδια την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στάθηκαν ικανοί να ανακόψουν την ορμή των τυμβωρύχων; Τι ευρήματα βρήκαν στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου οι αρχαιολόγοι;

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα δεκάδες ερωτήματα που εδώ και καιρό περιμένουν απάντηση. 

Σήμερα το απόγευμα η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη και η εκπρόσωπος Τύπου Άννα Παναγιωταρέα, αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις στα ελληνικά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας των έργων. 

Ο μεγαλειώδης μαρμάρινος περίβολος, οι Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο, τα εκπληκτικής ομορφιάς αγάλματα των δυο καρυάτιδων, το απαράμιλλης αισθητικής ψηφιδωτό με τον Ερμή, τον Άδη και την Περσεφόνη στον προθάλαμο του τρίτου χώρου, η μαρμάρινη πόρτα που κάποτε σφράγιζε ερμητικά την είσοδο στον θάλαμο, το τεράστιο άγαλμα του λέοντα που στην αρχαιότητα κοσμούσε την κορυφή του λόφου και σήμερα βρίσκεται αναστηλωμένο λίγο πιο μακριά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του μνημείου.

Ο τύμβος σε αριθμούς

Ύψος: 23 μ.
Διάμετρος: 158.4 μ.
Ύψος μαρμάρινου περιβόλου: 3 μ.
Περίμετρος: 497 μ.
Εμβαδόν: ~20000 τ.μ.

Ποιος είναι ο «ένοικος»;

Αυτό όμως που εξάπτει τη φαντασία όλων είναι το τι μπορεί να βρίσκεται στον θάλαμο πίσω από τη σπασμένη μαρμάρινη πόρτα. Είναι ο τρίτος θάλαμος ο νεκρικός, ή το μυστήριο συνεχίζεται; 

Η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι του Φιλίππου που βρέθηκαν από τον Μανόλη Ανδρόνικο το 1977 στη Βεργίνα υπονοούν ότι μέσα στον ταφικό θάλαμο της Αμφίπολης μπορεί να βρεθούν αντίστοιχα τεχνουργήματα. 

Οι αρχαίες πηγές δεν ρίχνουν φως στα ερωτήματα και όλοι αναμένουν από την αρχαιολογική σκαπάνη να δώσει τις απαντήσεις. Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά. Κάσσανδρος, Ολυμπιάδα, Ηφαιστίωνας, ο ίδιος ο Αλέξανδρος…

Σε λίγες ώρες μπορεί και να μάθουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου