Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οι Τούρκοι επιστρέφουν εκτάσεις στην κοινότητα Τενέδου




Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφιών επεστράφησαν συνολικά έντεκα εκτάσεις μεγέθους από δύο έως τέσσερα στρέμματα, στην Κοινότητα Τενέδου. 

Σε ένα από τα οικόπεδα που επεστράφησαν, μάλιστα, υπάρχει παρεκκλήσι και δύο πέτρινα σπίτια, λένε παράγοντες της ομογένειας.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τέσσερα από τα οικόπεδα που επεστράφησαν, είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τις προσφυγές που είχε κάνει σε αυτό η κοινότητα.

«Έπειτα από αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κίνηση στο θέμα των επιστροφών ακίνητης κοινοτικής περιουσίας, η πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, απέφερε θετικά αποτελέσματα για την Κοινότητα Τενέδου»,λένε οι ίδιοι παράγοντες.

Δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες στη Θεολογική Σχολή Χάλκης 

Δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας (Hürriyet, Sabah, Zaman, Taraf, Doğan Haber Ajansı κ.α.), επισκέφθηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες-Ισότιμοι Πολίτες».

Τους εκπροσώπους των ΜΜΕ καλωσόρισε ο ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής, μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται για την μέρα που θα επαναλειτουργήσει κανονικά η σχολή (ανάπλαση εξωτερικού χώρου, ανακαίνιση κοιτώνων και αιθουσών διδασκαλίας, επανασχεδιασμός προγράμματος σπουδών). 

Παράλληλα, προετοιμάζεται η ψηφιοποίηση της πολύτιμης βιβλιοθήκης της Σχολής και η ανάρτηση της στο διαδίκτυο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα για το άνοιγμα της Σχολής, αλλά ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Ο εκπρόσωπος Μειονοτικών Βακουφίων, Λάκης Βίγκας επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της Χάλκης πρέπει να ειδωθεί σαν ζωτικό ζήτημα του ίδιου του Πατριαρχείου καθώς η επάνδρωση του προερχόταν από τους αποφοίτους της Σχολής. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατέρας Δοσίθεος επισήμανε ότι οι απόφοιτοι της Σχολής υπηρετούσαν την Ορθόδοξη εκκλησία ανά την υφήλιο και ήταν οι συνομιλητές με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών σε θέματα θεολογικού προβληματισμού, ενώ δεν είναι τυχαίο που ο διαθρησκευτικός διάλογος ανέπτυξε νέα δυναμική επί ημερών του τωρινού Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου που είναι και ο ίδιος απόφοιτος της Σχολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου