Με εντάσεις ξεκίνησε χθες, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή γύρω από το αίτημα της κυβέρνησης για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από το Σώμα. Στην αρχή, επί του διαδικαστικού, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταφέρεται κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή την απουσία του από την εναρκτήρια συζήτηση.
«Αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Όχι επειδή υπήρχε μείζον λόγος, αλλά γιατί το επέλεξε», είπε ο κ. Λαφαζάνης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και αντιπροτείνοντας να είχε καταθέσει σε τέτοιο χρόνο την πρόταση ώστε να είναι παρών στην συζήτηση.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μέγα ατόπημα» και «θεσμική παρεκτροπή», θυμίζοντας την στάση προκατόχων του σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, με τον εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη λίγο αργότερα να τον διαβεβαιώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έρθει στη συζήτηση. «Ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ και θα έχετε την χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας», είπε. Η ...πραγματική κόντρα, όμως ήρθε λίγο αργότερα, με αφορμή την αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε κράτος», αφού «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και ένας μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος ή ένα πρόστιμο».
«Πείτε όνομα», αντέδρασε από τα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, με τους βουλευτές της ΝΔ να φωνάζουν από τα έδρανά τους.
«Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε το απόφαση. Κάντε υπομονή», απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης, θυμίζοντας ότι κάποιοι είναι στη φυλακή, με τον κ. Σταμάτη να επανέρχεται ρωτώντας «ποιος τους έβαλε (σ.σ. φυλακή);» και τον κ. Δραγασάκη να επιμένει πως «όσοι έχουν την μύγα» θα πρέπει να περιμένουν και να μην προκαλούν, καταχειροκροτούμενος από τον Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό στην αίθουσα αυτή. Μία βαριά κατηγορία ή μία συκοφαντία. Είναι στο χέρι του να αποδείξει στη Βουλή αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Μία μέθοδος υπάρχει. Ονοματεπώνυμο. Με ονοματεπώνυμα μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί, γιατί αλλιώς όχι άδικα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», επανήλθε μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Δραγασάκη, ο Δημήτρης Σταμάτης, σημειώνοντας ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε σήμερα την αίθουσα.
«Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα, ίσως και αυτό να το δούμε. Το πότε, θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε, κ. Σταμάτη, αν θέλετε ελέγξτε όλη τη σειρά πρωτοβουλιών που ήρθαν και πέρασαν με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε», απάντησε από τη θέση του ο κ. Δραγασάκης, με τον υπουργό Επικρατείας να του ανταπαντά ότι μετά την «συκοφαντία» του εις βάρος της κυβέρνησης, το βάρος της απόδειξης το έχει εκείνος και όχι η κυβέρνηση και τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα να καταγγέλλει λασπολογία.Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο Μ. Βορίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει», αναρωτώμενος με έμμεση αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ «τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους;». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιλογή» πολιτικών αντιπάλων με τους οποίους θα μιλά, ανέδειξε την πολυγλωσσία στο εσωτερικό του και θύμισε την παρουσία ύβρεων και απειλών στον λόγο του. Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο Μ. Βορίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει», αναρωτώμενος με έμμεση αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ «τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους;». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιλογή» πολιτικών αντιπάλων με τους οποίους θα μιλά, ανέδειξε την πολυγλωσσία στο εσωτερικό του και θύμισε την παρουσία ύβρεων και απειλών στον λόγο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου