Μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται και η έκδοση εγκυκλίου η οποία θα προσδιορίζει με διαφάνεια και σαφήνεια τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων όσο και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την
αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.
αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906.
Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.
Σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%).
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου