Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών επιτέλους ξαναζωντανεύει. Μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με έδρα τα Γιαννιτσά.
Στις 6 Οκτωβρίου 2014 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κύριος Γιώργος Καρασμάνης, επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών και παρουσία της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία με εντολή του παρευρισκόταν στη συνάντηση, συζήτησαν
με το Διευθυντή του Ινστιτούτου, τον κύριο Χριστοδούλου Βλαδίμηρο, τα σημερινά προβλήματα του Ινστιτούτου, καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες που θα λάβουν χώρα από τούδε και στο εξής, έτσι ώστε το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών άμεσα να στελεχωθεί με κρίσιμη μάζα Ερευνητών και να εκσυγχρονιστεί σε ένα πρότυπο Κέντρο Ζωοτεχνικής Έρευνας. Ο κύριος Υπουργός επεσήμανε στον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον κύριο Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον κύριο Κώστα Μαλλίδη, ότι επιθυμεί το σημερινό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών να προσλάβει ταυτόχρονα ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα. Όπου, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι και παλιοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα εκτροφής των αγροτικών ζώων και θα μπορούν να αντλήσουν την αναγκαία τεχνογνωσία. Ο κύριος Καρασμάνης επεσήμανε στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ότι το Ινστιτούτο σήμερα έχει τη δυναμική, ώστε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάταξη της ελληνικής Κτηνοτροφίας. Άλλωστε, είπε, το Ινστιτούτο των Γιαννιτσών είναι και ο μοναδικός εκφραστής της έρευνας στη Ζωική Παραγωγή σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο κύριος Καρασμάνης με προσωπική του παρέμβαση προς τη σημερινή Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε και επέτυχε ο αριθμός των νέων Ερευνητών που θα προσλαμβάνονταν για το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας, να διπλασιαστεί. Έτσι από πέντε (5) Ερευνητές που αρχικά θα προσλαμβάνονταν, τώρα θα προσληφθούν δέκα (10) νέοι Ερευνητές. Η προκήρυξη έχει ήδη αναρτηθεί και η πρόσληψη των δέκα (10) νέων Ερευνητών στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής, σύντομα θα είναι γεγονός.
Ταυτόχρονα ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και το νέο Οργανόγραμμα του Οργανισμού, διαμέσου του οποίου διασφαλίζεται πλέον η αυτονομία του Ινστιτούτου Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής, με έδρα τα Γιαννιτσά. Πολλοί θα θυμούνται ότι εδώ και μια τετραετία είχε επικρατήσει στην Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η άποψη, ότι το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών έπρεπε να συγχωνευτεί με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν αυτό προχωρούσε, θα ήταν η ταφόπλακα του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών. Δόθηκε λοιπόν ένας μακροχρόνιος αγώνας από πάρα πολλούς συντελεστές που πίστεψαν σε αυτό τον αγώνα, όπως από Βουλευτές του Νομού μας, τη Δημοτική αρχή, από Καθηγητές Πανεπιστημίων, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και άλλους, προκειμένου να κρατηθεί το Ινστιτούτο αυτόνομο και να έχει την έδρα του στα Γιαννιτσά. Σήμερα, με την υπογραφή του νέου Οργανογράμματος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από τον κύριο Καρασμάνη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αυτό έχει πλέον διασφαλιστεί και με τον πιο επίσημο τρόπο.
Στη σύσκεψη ο Υπουργός ζήτησε επιτακτικά από τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, ώστε στο άμεσο μέλλον να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του «νέου Ινστιτούτου». Συγκεκριμένα ζήτησε:
- Την Άμεση επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των δύο κτιρίων Διοίκησης, τα οποία θα στεγάσουν και τους νέους Ερευνητές. Με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν δύσκολη έως και αδύνατη η στέγαση τους.
- Την Δημιουργία Εργαστηρίου εφαρμογής της Ζωοτεχνικής Έρευνας, με τον αναγκαίοεργαστηριακό εξοπλισμό. Το εργαστήριο που το Ινστιτούτο διέθετε, είναι δυστυχώς πολύ παλαιό και ο λιγοστός εξοπλισμός του σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια να έχει εγκαταλειφθεί. Έτσι, οι Ερευνητές σήμερα να είναι αναγκασμένοι για τις διάφορες εξειδικευμένες αναλύσεις που απαιτούνται κατά τη εφαρμογή των πειραματισμών, να απευθύνονται σε τρίτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ υψηλό κόστος των αναλύσεων και βέβαια μεγάλη καθυστέρηση στη συλλογή των αναγκαίων αποτελεσμάτων. Ο κύριος Υπουργός επεσήμανε ότι η δημιουργία Εργαστηρίου με σύγχρονο εξοπλισμό γίνεται ακόμα πιο επιτακτική με την έλευση των νέων Ερευνητών. Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύτηκε να βρει τον αναγκαίο εξοπλισμό, ο οποίος θα στεγαστεί προσωρινά σε ήδη υπάρχοντες χώρους, μέχρι να εκσυγχρονιστεί το παλιό κτίριο που στέγαζε το εργαστήριο.
- Την Επισκευή και τον Εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο κύριος Υπουργός επεσήμανε ότι επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζουν την ευζωία και την υγιεινή των εκτρεφόμενων ζώων, με λίγα λόγια πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπες εκτροφές, που εκτός του ερευνητικού τους χαρακτήρα θα προσλάβουν και εκπαιδευτικό και επιδεκτικό χαρακτήρα.
- Την δημιουργία πειραματικού στάβλου πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Σήμερα το Ινστιτούτο δυστυχώς εξυπηρετεί την έρευνα μόνο στην προβατοτροφία και την αγελαδοτροφία. Παλαιότερα πολλοί θα θυμούνται ότι διέθετε υποδομές για την εξυπηρέτηση των δύο κλάδων που προαναφέρθηκαν (χοίροι & πτηνά) και όχι μόνο. Διέθετε ακόμα μονάδα κονικλοτροφίας και μονάδα γουνοφόρων ζώων. Δυστυχώς όλα αυτά στη δεκαετία του 1990 εγκαταλείφθηκαν και οι λιγοστές υποδομές που υπήρχαν, σήμερα βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τότε, μαζί με τη μαζική φυγή των Ερευνητών, χωρίς αυτοί στη πορεία του χρόνου να αντικατασταθούν, ξεκίνησε και η φθορά του Ινστιτούτου.
- Την αναβάθμιση του εκτρεφόμενου γενετικού υλικού, με την αγορά ζώων αυτοχθόνων φυλών, υψηλής γενετικής αξίας, προκειμένου το νέο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής να συμβάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην εφαρμογή των ερευνητικών και αναπτυξιακών του δραστηριοτήτων, καθώς και στη διάθεση γενετικού υλικού, υψηλής γενετικής αξίας, σε έλληνες κτηνοτρόφους, κυρίως προβατοτρόφους
- Τον Εκσυγχρονισμός του γεωργικού πάρκου με τα αναγκαία γεωργικά μηχανήματα.Προκειμένου το Ινστιτούτο να μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο το αγρόκτημα που λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις πειραματικές εκτροφές των παραγωγικών ζώων, με την παραγωγή των αναγκαίων ζωοτροφών και την εφαρμογή έρευνας σε διάφορες καλλιέργειες με κτηνοτροφικά φυτά, πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του. Ο κύριος Υπουργός επεσήμανε ότι η παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και η μείωση του κόστους της διατροφής των παραγωγικών είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν στην ανάταξη του κτηνοτροφικού κλάδου στη χώρα μας.
- Την επισκευή σειράς κατοικιών που διαθέτει το Ινστιτούτο. Ο κύριος Καρασμάνης επεσήμανε ότι αν αυτές οι κατοικίες επισκευαστούν θα μπορούν να φιλοξενήσουν σειρά φοιτητών, σπουδαστών και νέων κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα διαμονής με ταυτόχρονη εκπαίδευση τους στις εκτροφές του Ινστιτούτου. Επεσήμανε στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ότι το Ινστιτούτο είναι το πιο ιδανικό μέρος για τη δημιουργία Σχολής για την εκπαίδευση νέων κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κύριος Υπουργός και απευθυνόμενος στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στο Διευθυντή του Ινστιτούτου, ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος και αναμένει το συντομότερο αποτελέσματα. Δυστυχώς η ημέρα ήταν βροχερή και δεν επέτρεψε την δια περιπάτου λεπτομερή ξενάγηση του Υπουργού σε όλες τις εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά ο Υπουργός επέμεινε για μια γρήγορη ξενάγηση στις σταβλικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την τη διάρκεια της επίσκεψης του ο κύριος Υπουργός επισκέφτηκε και τον ΕΛΟΓΑΚ, όπου στεγάζεται στο χώρο του Ινστιτούτου και ξεναγήθηκε στους χώρους του εργαστηρίου.
Η Διεύθυνση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας, καθώς και το προσωπικό του, αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον κύριο Γιώργο Καρασμάνη, για τη διαχρονική υποστήριξη και διαμεσολάβηση του για την επίλυση προβλημάτων που κατά καιρούς το Ινστιτούτο αντιμετώπισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου